THE GEEK GATHERING

Stručnjaci o potencijalu 5G mreže i razvoju tehnologije: 'Svijet se mijenja, tražite svoju priliku'

04.10.2024 u 15:32

Bionic
Reading

Svijet se nepovratno mijenja, tražite svoju priliku u tome, poručio je posjetiteljima konferencije The Geek Gathering Mislav Malenica

'Želite li napraviti veliki posao s podacima, kasnite 30 godina. Za automatizaciju - 15 godina, a za generativnu umjetnu inteligenciju pet godina. Karte su tu već podijeljenje', rekao je okupljenima u osječkom kinu Urania Mislav Malenica, znanstvenik i serijski poduzetnik koji stoji iza projekata kao što su Mindsmiths, hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju CroAI i European AI Forum.

Njegovim je predavanjem otvoren drugi dan konferencije The Geek Gathering.

'Fokus bi trebao biti na duševnom miru'

Malenica je nastavio tvrdnjom kako ljudi u malim državama poput Hrvatske nemaju iste šanse za tržišni uspjeh kao i stanovnici većih tehnoloških centara poput, primjerice, Silicijske doline. Ne samo što nismo blizu izvora informacija, već nam nedostaje i mentalitet nužan za ostvarivanje naizgled neostvarivih ideja. Ali, još je važnije to što ne razmišljamo o tome u kojem se smjeru kreću promjene u svijetu, i kako možemo u tome sudjelovati.

Malenica u tom načinu razmišljanja vidi, kako ju je nazvao, 'nepoštenu prednost' koja može stvoriti priliku za uspjeh. Prema njegovom mišljenju, fokus ne treba biti na tehnologiji, već na tome kako krajnjem korisniku osigurati duševni mir.

Naredni veliki poslovni uspjesi doći će onima koji riješe probleme odnosa s raznim akterima i smanje teret donošenja odluka u okruženju informacijskog preopterećenja i stalnog prodajnog pritiska. Kao primjer je naveo Uber, koji je standardizacijom ponude uklonio brojne prepreke i neizvjesnosti koje su nas čekale pri korištenju taksi usluga u nepoznatom gradu.

'Daleko od toga da je savršen, ali Uber je donio mir svojim korisnicima tamo gdje je bitno', ustvrdio je Malenica. Zbog te se formule, između ostalog, širi na druga područja, koja naizgled nemaju veze s dijeljenjem prijevoza.

Prema Maleničinoj procjeni, tri su područja koja mogu ponuditi prilike u tom smislu: državni servisi i administracija, zdravstvena prevencija i podizanje djece. Razvoj učinkovitih agenata temeljenih na umjetnoj inteligenciji mogao bi nekome donijeti bogatstvo.

Male tvrtke trebaju iskoristiti puni potencijal mreža 5G

Nakon Malenice na pozornicu se popeo Robert Manenica, stručnjak za telekomunikacije Hrvatskog Telekoma, koji je s publikom podijelio viziju budućnosti mreža 5G.

Iako bi tom mrežom do 2028. godine trebalo biti pokriveno 95 posto Hrvatske (uključujući 99 posto autocesta i 95 posto željezničkih pruga), njen se puni potencijal i dalje ne koristi.

Ponajprije se to odnosi na mogućnost lokalne obrade podataka u pokretu ili na udaljenim lokacijama (edge processing) uz podršku postojeće javne mreže.

Moguća područja primjene su raznolika, u rasponu od telemedicine i obrazovanja na daljinu do robotaksija i prijenosa uživo.

Telekomi su dobri kad je riječ o velikim infrastrukturnim projektima, procijenio je Manenica, ali bi projekte s dodanom vrijednošću za pojedinačne krajnje korisnike trebale preuzeti manje tvrtke.

U tome bi im mogla pomoći inicijativa API Venture, koja bi u punoj mjeri trebala na globalnoj razini zaživjeti tijekom 2026. ili 2027. godine, a koja će nuditi jedinstveno sučelje koje će omogućavati pristup mrežama i uslugama velikog broja telekom operatora.