FUTURIZAM

Svemirska odijela koja se automatski popravljaju samo su jedan od noviteta koje nam sprema NASA

11.04.2019 u 12:57

Bionic
Reading

Koncepti koje će NASA sufinancirati uključuju minijaturne sonde inspirirane paucima i štitove pomoću kojih ćemo se lakše približiti suncu

U eri kada ljudski let svemirom uzimamo zdravo za gotovo, ideja 'maštovite inovacije' u polju astronautike i astronomije postala je bizarnija nego ikad. Ne vjerujete nam? Bacite pogled na pobjedničke kandidate nedavno održanog programa NASA Innovative Space Concepts (NIAC). Njegov cilj je sagledati i podržati ideje koje imaju potencijal postati pravim pravcatim tehnologijama, a ovogodišnji rezultati objavljeni su na službenoj stranici NASA-e ove srijede.

Pobjednički koncepti dijele se na dvije faze - u prvoj se nalazi 12 koncepata uključujući pametni skafander s ugrađenom robotikom i 'kožom' koja se može samostalno popravljati. Drugi hvale vrijedni koncepti uključuju mikro-sonde inspirirane paucima koje bi nam mogle pomoći istraživati vanzemaljske atmosfere, sustave za rudarenje leda, letjelicu koja se može napuhati te koja služi za istraživanje atmosfera vulkanskih planeta poput Venere te konačno - nuklearni pogon kojim vozilo može proletjeti kroz vodene mlazove na površini Jupiterovog mjeseca Europe.

NASA je pored spomenutih projekata predstavila još šest koncepata druge faze, odnosno koncepte koji su u teoriji puno bliže izvedivom obliku. Oni uključuju savitljivi teleskop koji se može prenositi u cilindričnom valjku te montirati na 3D-printanoj strukturi nakon što stigne us vemir. Također je u igri i studija koja analizira različite materijale za izradu štitova koji bi nam omogućili da se dodatno približimo suncu.

Nagrade za sve koncepte u prvoj fazi iznosi 125.000 dolara, s time da ako nakon devet mjeseci i dalje 'drže vodu', mogu ući u drugu fazu koja vrijedi impresivnih 500.000 dolara koji se isplaćuju kroz dvije godine.

Naglašavamo da će NIAC program ovog ljeta također izabrati samo jedan projekt koji će ući u treću fazu te koji će dobiti financiranje od 2 milijuna dolara. Svaki od ovih projekata trebaju barem deset godina za razvoj, što znači da ćemo se do njihovog dolaska na astronautičku scenu morati malo strpiti.

ZNANOST NAKON CASSINIJA

Ovo su najuzbudljivije svemirske misije današnjice

Pogledaj galeriju