IZVRSTAN REZULTAT

Tehno procvat: Ove hrvatske tvrtke su među 50 najbrže rastućih u srednjoj Europi

30.11.2018 u 13:00

Bionic
Reading

Tri tvrtke našle su se po prvi puta na Deloitteovoj top list 'Fast 50', jedna drugi put, dvije treći put, dok je jednoj to pošlo za rukom peti put u šest godina

U sklopu redovitog okupljanja inicijative Deloitte Private - koja okuplja privatne tvrtke, brzorastuće firme i fondove za kapitalna ulaganja - u prostoru Zagrebačkog inovacijskog centra održana je svečana dodjela priznanja hrvatskim tvrtkama koje su se ove godine plasirale na Deloitteov popis 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe.

  • +5
Ana Car Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Nagrada obuhvaća tvrtke s prostora deset država od Baltika do Jadrana. Sudjelovalo je njih ukupno 260, a najveći rast ostvarila je češka tvrtka za 3D printanje Prusa Research - čak 17.118 posto - čime je nadmašen prošlogodišnji rekord od 6.910 posto.

Ovogodišnji dobitnici u Hrvatskoj su tvrtke Include, Q Software, Ars Futura, Microblink, Rimac Automobili, Infinum, Telum i Profico. Neke među njima su zabilježile i četveroznamenkaste postotke rasta.

U glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih hrvatske tvrtke ostvarile su ove plasmane:

  • Q Software - treće mjesto, s rastom od 3.894 posto
  • Ars Futura - deseto mjesto (914 posto)
  • Microblink - 14. mjesto (702 posto)
  • Rimac Automobili - 36. mjesto (361 posto)
  • Infinum - 40. mjesto (315 posto)
  • Telum d.o.o. - 41. mjesto (313 posto)
  • Profico - 47. mjesto (272 posto).

Q Software, Ars Futura i Microblink po prvi puta su uvršteni na ovaj Deloitteov popis. Profico se na njoj našao drugi put, Rimac Automobili i Telum treći uzastopni put, dok je Infinumu to pošlo za rukom pet puta u zadnjih šest godina.

U zasebnoj kategoriji ‘Zvijezde u usponu’ istaknuta je hrvatska tvrtka Include kao pobjednik, s rastom od 1.950 posto.

'Već treću godinu zaredom zabilježen je rast iznad do nedavno nezamislivih 1.000 posto (1.290 posto ove godine) čime se potvrđuje održivost trenutnog procvata tehnološkog sektora u srednjoj Europi', istaknuo je tijekom dodjele nagrada Natko Sertić, direktor u Deloitteovom odjelu za porezno savjetovanje.

  • +14
U centru Zagreba građanima predstavljen super automobil Rimac C-Two Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Upravo ove tvrtke promiču inovacije i unapređuju konkurentnost našeg gospodarstva', dodala je Vedrana Jelušić Kašić, partnerica u Deloitteovom odjelu financijskog savjetovanja.

Tijekom dodjele nagrada održano je i natjecanje pet odabranih startupova koji su imali priliku predstaviti svoje poslovne djelatnosti. Pobjedu je odnijela tvrtka Erato.