SIGURNOSNE PRIJETNJE

Ukrajina zabranila korištenje Telegrama na službenim uređajima

23.09.2024 u 10:11

Bionic
Reading

Ukrajina je zabranila korištenje platforme za razmjenu poruka Telegram na službenim uređajima koje koriste vladini i vojni dužnosnici, kao i zaposlenici u obrambenom sektoru i kritičnoj infrastrukturi. Ovu odluku donijelo je Nacionalno vijeće za sigurnost i obranu (Rnbo) s ciljem 'minimiziranja' prijetnji koje dolaze iz Rusije

Prema Rnbo-u, Rusi su aktivno koristili Telegram za kibernetičke napade, distribuciju phishinga i zlonamjernog softvera, praćenje geolokacije korisnika i korekciju raketnih napada na Ukrajinu. Telegram je za BBC izjavio da 'nikada nije dostavio podatke o porukama nijednoj zemlji, uključujući Rusiju'.

Mračna strana Telegrama

Telegram se široko koristi i u ukrajinskoj i u ruskoj vladi i vojsci. Rnbo je u priopćenju naveo da je zabrana dogovorena na sastanku vrhovnih dužnosnika zaduženih za informacijsku sigurnost, vojske i zakonodavaca. Šef ukrajinske vojne obavještajne službe, Kirilo Budanov, iznio je uvjerljive dokaze o sposobnosti ruskih specijalnih službi da pristupe osobnoj korespondenciji korisnika Telegrama, čak i njihovim izbrisanim porukama.

'Uvijek sam podržavao i nastavit ću podržavati slobodu govora, ali pitanje Telegrama nije pitanje slobode govora, već nacionalne sigurnosti', rekao je Budanov. Rnbo je također naveo da će oni službenici za koje je korištenje Telegrama dio radnih obveza biti izuzeti iz zabrane.

Zabrana vrijedi samo za službene uređaje

Andrij Kovaljenko, čelnik Rnbo-ovog Centra za suzbijanje dezinformacija, naglasio je da zabrana vrijedi samo za službene uređaje – ne i za osobne pametne telefone. Dodao je da će državni dužnosnici i vojno osoblje moći nastaviti ažurirati svoje službene stranice na Telegramu.

Prema istraživanju USAID-Internews provedenom prošle godine, Telegram je bio najpopularnija platforma za informiranje u Ukrajini, koju koristi 72 posto stanovništva.

Telegram, koji nudi end-to-end enkripciju, osnovali su 2013. godine ruski poduzetnici Pavel Durov i njegov brat Nikolaj. Durov je godinu dana kasnije napustio Rusiju nakon što je odbio surađivati s vladom u gašenju oporbenih zajednica na platformi.

Prošlog mjeseca, Durov, koji također ima francusko državljanstvo, stavljen je pod formalnu istragu u Francuskoj zbog povezanosti s organiziranim kriminalom. Njegov slučaj potaknuo je rasprave o slobodi govora, odgovornosti i načinu moderiranja sadržaja na platformama. U srpnju je Durov tvrdio da Telegram ima 950 milijuna aktivnih korisnika mjesečno.

Nakon tvrdnji Ukrajine, glasnogovornik Telegrama izjavio je da bi kompanija bila 'zainteresirana pregledati bilo kakve dokaze koji podupiru tvrdnje Budanova', dodajući da 'prema našim saznanjima, takvi dokazi ne postoje'.

Telegram je također naglasio da 'izbrisane poruke nestaju zauvijek i tehnički ih je nemoguće povratiti'. Kompanija je dodala da su svi slučajevi 'poruka koje su procurile', a koje su istražili bili rezultat kompromitiranja uređaja, bilo putem zapljene ili zlonamjernog softvera.