SUDJELUJU U PROJEKTIMA

U finskim 'pametnim zatvorima' uči se o AI-ju i digitalnim vještinama

23.09.2024 u 09:42

Bionic
Reading

Finska zatvorska uprava uvela je inovativan program pod nazivom 'Pametni zatvor', a on nudi zatvorenicima priliku za sudjelovanje u digitalnim projektima vezanima uz umjetnu inteligenciju (AI). Program uključuje materijale za obuku koji obuhvaćaju osnovne tečajeve o povijesti i terminologiji, kao i rad na AI sustavima

Sudionici dobivaju posebna prijenosna računala i rješavaju jednostavna pitanja poput: 'Govori li ovaj tekst o izdavanju građevinske dozvole?' Jedan od zatvorenika koji sudjeluje u radu na AI oznakama, poznat pod nadimkom Robin, za Euronews Next je izjavio da je odabrao ovaj posao kako bi se bavio smislenim aktivnostima.

'Umjetna inteligencija bila je nova tema za mene i pobudila je moj interes. Također, želio sam zaraditi novac', napisao je Robin.

Nordijski pristup zatvorskom sustavu

Rad na AI projektu odražava širi pristup nordijskog zatvorskog sustava, temeljenog na 'principu normalnosti'. Ovaj pristup ima cilj održati uvjete u zatvoru što sličnijima životu na slobodi, čime se zatvorenicima ne oduzima osjećaj autonomije.

'Važno je da uvjeti u zatvorima budu što normalniji u usporedbi s onima u društvu izvan zatvora. Zatvorenici, iako u ograničenom obliku, mogu koristiti digitalne usluge tijekom izdržavanja kazne, uz strogu sigurnosnu politiku i zaštitu podataka', izjavila je Pia Puolakka, voditeljica projekta 'Pametni zatvor' pri Finskoj službi za zatvore i probaciju.

Finsko zakonodavstvo dopušta zatvorenicima korištenje videopoziva i e-maila dok su u zatvorenim ustanovama, čime im se omogućuje održavanje kontakta s obitelji.

Sužavanje digitalnog jaza

Projekt 'Pametni zatvor', pokrenut 2018. godine, ima cilj osposobiti zatvorenike za digitalne vještine, smanjujući tako digitalni jaz s kojim se mnogi suočavaju nakon puštanja na slobodu. U tri finska zatvora dobivaju osobni uređaj za komunikaciju, a posebni softver omogućuje im digitalno upravljanje rasporedom i kontakt sa zatvorskim osobljem.

Iako neki zatvori nude zajedničke radne stanice, ovaj projekt omogućuje digitalno vođene zadatke, koji, prema istraživaču Tuukki Lehtiniemiju s Helsinškog sveučilišta, imaju budućnost. 'U vanjskom svijetu postoji mnogo računala i digitalnih uređaja, a taj trend treba biti prisutan i u zatvorima. Rad na podacima uvodi zatvorenike u digitalno okruženje.'

Etička pitanja i pravedna naknada

Sudjelovanje zatvorenika u AI radu otvara i neka etička pitanja. Rad na označavanju podataka ključan je za razvoj AI sustava, no često je monoton i slabo plaćen. Robin je naveo da mu je posao 'dosadan', no omogućio mu je razumijevanje AI-ja i uvođenje ritma u svakodnevni život.

Zatvorenici su plaćeni za ovaj rad. Početna naknada iznosila je tri eura dnevno, a kasnije je povećana na 4,62 eura, što je u skladu s naknadom za druge poslove unutar zatvora.

Fokus na rehabilitaciju, a ne na masovnu proizvodnju

Iako se program usredotočuje na razvoj novih vještina, finske vlasti naglašavaju da mu svrha nije stvoriti masovnu radnu snagu za potrebe AI industrije, već rehabilitacija zatvorenika. Lehtiniemi je istaknuo da Finska, s niskom stopom zatvorenika u odnosu na europski prosjek, ne može značajno proširiti ovaj program.

Za one zatvorenike koji su otvoreni za nove prilike AI rad predstavlja jedinstvenu šansu za učenje i angažman u suvremenim tehnologijama. Satu Rahkila, viša stručnjakinja pri Finskoj službi za zatvore i probaciju, naglašava da većina onih koji su isprobali ovaj posao želi s njime i nastaviti. 'Želimo motivirati zatvorenike da pokušaju jer mnogi od njih imaju negativna iskustva s poslom ili školom i mogu imati određene strahove, ali nakon što počnu, često otkriju da to nije komplicirano.'

Finska je svojim eksperimentom s AI-jem u zatvorima privukla pažnju drugih zemalja te razmatraju uvođenje tehnologije u kaznene ustanove, čime se ovaj inovativni projekt smatra modelom za budućnost zatvorskih sustava.