NOVA RAZINA

Trebate pomoć pri sastavljanju teksta ili maila? Evo kako vam Gemini može pomoći

14.08.2024 u 09:49

Bionic
Reading

Googleova umjetna inteligencija ugrađena je u servise Gmail i Docs. Pogledajte kad i za što ju možete upotrijebiti

Generativna umjetna inteligencija trenutno je posvuda, pa tako i u kreativnom radu koji traži pisanje, u rasponu od akademskih radova i studentskih eseja, preko digitalnih e-knjiga i policijskih izvješća do tehnoloških blogova i još mnogo toga.

Kad i kako koristiti Googleov Gemini u Gmailu i Docsima? Evo nekoliko prijedloga.

Imajte na umu kako su za sada ove značajke dostupne samo ako koristite Google Workspace ili ste se prijavili za Google One AI Premium. U budućnosti bi mogle naći put i do običnih korisnika.

Gemini AI u Gmailu

Umjetna inteligencija postoji u Gmailu već nekoliko godina, u značajkama kao što su Smart Reply i Smart Compose. No, Gemini podiže sastavljanje teksta na potpuno novu razinu.

Kad počnete sastavljati novu e-poštu u Gmailu na webu, vidjet ćete malu olovku sa zvjezdicom pokraj nje na donjoj alatnoj traci. Kliknite na to i možete unijeti upit za cijelu svoju e-poštu. Kao i obično, što je upit detaljniji, rezultati su bolji.

Nakon što Gemini razmisli, rezultate možete rangirati s palcem gore ili palcem dolje. Možete kliknuti Insert kako biste prihvatili tekst i dodali mu izmjene koje želite ili kliknuti Refine kako biste unijeli promjene. Opcije za pročišćavanje teksta također je moguće koristiti na tekstu e-pošte kojeg ste sami sastavili. Kliknite sličicu olovke kao i prije, i slijedite upute.

Gemini vam može pomoći u, primjerice, skraćivanju dugih poruka, formuliranju i drugome. Ipak, nemojte sve prepustiti umjetnoj inteligenciji, već provjerite tekst prije slanja. Gemini se također pojavljuje kao dugme Summarize this email na vrhu nizova e-pošte u Gmailu, a može navesti i aktivne stavke iz niti e-pošte, putem dugmeta Gemini (gore desno).

Gemini u Google Docsima

Čim izradite prazan dokument u Google Docsu s uključenim Geminijem, na vrhu će se prikazati upit Help me write.

Kliknite na to i možete unijeti upite za izradu teksta na bilo čemu što želite: uvodna poglavlja romana, dnevni red za sastanke, objašnjenja o tome kako DNK funkcionira u tijelu...

Dugme Gemini AI (mala plava olovka sa zvjezdicom pored) prati vas dok pišete, odmah pored dugmeta za komentare i emotikone. Možete ga koristiti za ubacivanje kratkih rečenica ili dužih blokova teksta, pa i zamoliti da nastavi u istom stilu i tonu.

Uglavnom ćete dobiti isti generički tekst na koji ste navikli od Geminija, ChatGPT-ja i Copilota. Kao i kod Gmaila, ovdje su možda najkorisnije značajke sažetka i prepisivanja.

Možete odabrati tekst prije nego što kliknete dugme za umjetnu inteligenciju kako biste ga pročistili, a možete koristiti dugme Gemini (sa zvjezdicom, u gornjem desnom kutu) kako biste dobili sažetke dokumenata, preformulirali određene blokove teksta ili došli do novih ideja na temelju već napisanog, piše Gizmodo.