TEHNO SAVJETI

Kad je sigurno dozvoliti aplikaciji praćenje vaše lokacije? Doznajte!

30.07.2024 u 10:37

Bionic
Reading

Teško je dati definitivan odgovor na to pitanje jer ovisi o tome koja aplikacija to traži i što planira učiniti s tim podacima. Ipak, postoje znakovi upozorenja na koje trebate obratiti pozornost

Velik broj aplikacija od vas će zatražiti dozvolu za praćenje vaše lokacije. To je korisno kako biste, primjerice, dobili upute kako doći nekamo ili pronaći određena odredišta u vašoj blizini.

Ali, je li uvijek sigurno dati takvo odobrenje, i je li to baš nužno?

Teško je dati definitivan odgovor na to pitanje jer ovisi o tome koja aplikacija to traži i što planira učiniti s tim podacima.

Recimo, svoju kućnu adresu vjerojatno nećete podijeliti s nasumično odabranom nepoznatom osobom na ulici, ali ćete ju dati dostavljaču kako bi vam donio pizzu.

Tko treba podatke o lokaciji?

Aplikacije i web odredišta često žele pristup lokaciji kako bi iz vaše IP adrese dobile informacije koje su specifičnije od općeg područja gdje se nalazite.

To posebno vrijedi za uređaje s GPS-om, koji mogu točno odrediti gdje se nalazite unutar nekoliko metara. Ali, svi ti detaljni podaci o lokaciji ostaju privatni na vašem uređaju.

Ako ih netko želi koristiti, prvo mora tražiti dopuštenje. Zato će vas uređaj pitati prije nego što podijeli svoju točnu lokaciju s aplikacijom ili web stranicom.

Glavna prednost dopuštanja pristupa lokaciji je što to može biti korisno i praktično.

Recimo, aplikacije za navigaciju kao Google Maps bez dopuštenja za korištenje lokacije bi dobivanje uputa vratilo u kameno doba ručnog upisivanja početne točke svaki put.

Također, davanje dopuštenja za lokaciju aplikacijama za vremensku prognozu može biti korisno jer će im to omogućiti pružanje ažurnih informacija u stvarnom vremenu temeljem toga gdje se nalazite. Tako možete odlučiti hoćete li trebati kišobran ili ne.

Podaci o lokaciji omogućuju aplikacijama poput Ubera povezivanje s vozačima koji će vas pokupiti i prevesti do željenog odredišta.

Aplikacije društvenih mreža mogu predložiti obližnje lokacije ili događaje koji bi vam mogli biti zanimljivi ili učiniti označavanje vaših objava mnogo lakšim.

Neke aplikacije - poput pošte ili financijskih aplikacija - lokaciju koriste za povećanje sigurnosti. Primijete li neuobičajenu aktivnost na temelju vaše lokacije, posumnjat će kako nešto nije u redu i upozoriti vas.

Kad nije sigurno dati dopuštenje za korištenje podataka o lokaciji?

Dijeljenje vaše lokacije s aplikacijama i stranicama može biti zgodno u većini slučajeva, ali morate biti oprezni kome povjeravate te informacije.

Ima smisla dati tvrtkama vašu opću lokaciju kako bi vam mogle prikazivati relevantne lokalne oglase. No, za to ne moraju znati gdje ste točno. Ako aplikacija to traži, a nije joj nužno za normalno funkcioniranje, to je znak za uzbunu.

Primjerice, prilično je neobično ako na tome inzistira obični kalkulator, aplikacija za pregled dokumenata ili digitalni štimer instrumenata.

Takve aplikacije trebale bi moći normalno funkcionirati bez podataka o vašoj točnoj lokaciji jer im nisu potrebni. Ako im ih date, mogu početi bilježiti povijest lokacija koje ste posjetili i izgraditi doista detaljnu sliku o vašem kretanju.

Dođe li do tih podataka netko zlonamjeran, mogao bi ih upotrijebiti za uhođenje, krađu identiteta...

Također trebate pripaziti na davanje pristupa lokaciji aplikacijama koje ste preuzeli iz neslužbenih trgovina. Iako se i njima omaknu pogreške, službene trgovine u pravilu bolje provjeravaju aplikacije, tako da je manje vjerojatno kako će se provući one koje sakupljaju vaše podatke ili imaju viruse.

Vodite računa i o tome traži li aplikacija stalan pristup vašoj lokaciji. U pravilu, dozvolu trebate postaviti tako da aplikacija podatke koristi samo dok je aktivna (Allow only while using the app). Time ćete ne samo zaštititi privatnost, već i manje opteretiti bateriju.

Ako dopustite aplikacijama ili web odredištima korištenje podataka ili vaše trenutne lokacije, podliježete njihovim uvjetima korištenja i pravilima o privatnosti. Trebali biste ih pregledati da biste razumjeli kako koriste vašu lokaciju i druge podatke, piše Make Use Of.