TEHNO SAVJETI

Je li besplatan antivirusni softver dovoljno dobar za vas? Ovo su prednosti i nedostaci

28.07.2024 u 10:57

Bionic
Reading

Korištenje besplatnog softvera ima svoje prednosti i nedostatke. Dobro je znati što možete očekivati i što propuštate

Jesu li besplatni antivirusni programi dovoljno dobri u 2024. godini? Pogledajte koje su njihove glavne prednosti i nedostaci.

Plus: Besplatno je besplatno

Bilo da se radi o Microsoft Defenderu i drugim srodnim sigurnosnim alatima koji dolaze s operativnim sustavom Windows ili o samostalnim aplikacijama trećih tvrtki, kao što su Avast, Malwarebytes, Avira i BitDefender, možete imati koristi od dodatne zaštite koju ćete plaćati.

Minus: Kada ne plaćate za proizvod, vi ste proizvod

Tvrtke si mogu priuštiti besplatno davanje svog softvera jer gotovo sigurno skupljaju vaše podatke kako bi ih prodali negdje drugdje. Ako ne prodaju vaše podatke, onda vam vjerojatno prikazuju oglase. Vjerojatno pomalo od obje te opcije.

Plus: Besplatna zaštita obično je dovoljna

Windows 11 dolazi s nizom značajki koje pomažu u zaštiti osobnih i drugih podataka.

Kombinacija Microsoft Defendera, vatrozida, SmartScreena, Secure Boota i drugih alata dovoljna je za većinu korisnika ako imate dobre sigurnosne navike (ne posjećujete sumnjiva web odredišta, ne klikate na sumnjive poveznice u e-pošti i privatnim porukama te ne preuzimate nasumične datoteke).

Besplatni antivirusni program treće strane može se koristiti u kombinaciji s Microsoft Defenderom za pružanje višestrukih slojeva sigurnosti. Sve dok ažurirate svoj softver, trebali biste biti dovoljno dobro zaštićeni od najčešćih prijetnji.

Minus: Propuštate napredne značajke

Vrhunska antivirusna rješenja obično nude znatno više od puke zaštite od uobičajenih virusa. Njihovi napori protiv zlonamjernog softvera uključuju strojno učenje i umjetnu inteligenciju za praćenje prijetnji i njihovo preventivno blokiranje.

Neki također uključuju naprednu zaštitu od ransomwarea i krađe identiteta, a neki nude naprednu zaštitu identiteta s nadgledanjem mračnog weba kako bi vas upozorili ako/kada vaši podaci procure ili se negdje pojave na prodaju.

Premium paket također može imati obiteljske pretplate s roditeljskim nadzorom i podrškom za više uređaja.

Plus: Jednostavna zaštita

Koliko god mnoge napredne značajke vrhunskog antivirusnog softvera bile sjajne, nisu uvijek potrebne - a za neke korisnike mogu biti dovoljno komplicirane da ih ionako nikad neće upotrijebiti.

Možda ne trebate zaštititi više uređaja ili već imate sigurno rješenje za pohranu u računalnom oblaku. Ako vam ne treba sveobuhvatno rješenje protiv zlonamjernog softvera, zašto ga plaćati?

Većina besplatnih rješenja prilično je jednostavna za korištenje. Nemaju gomilu pozadinskih procesa koji zagušuju uređaj i ne pretrpavaju vas s previše opcija.

Minus: Nedostatak podrške

Besplatni antivirusni programi su jednostavniji, ali ujedno se očekuje da ćete se uglavnom sami baviti njima. Možda postoji neka podrška - u obliku baze znanja ili foruma - ali neće biti uživo i sigurno neće biti sveobuhvatna, piše PC World.