KRAJ SAGE?

Twitter se nakon pet tjedana 'pauze' vraća u Brazil

09.10.2024 u 09:23

Bionic
Reading

Višemjesečni spor između Elona Muska i brazilskih vlasti je, barem za sada, okončan

X se vraća u Brazil nakon što su službenici ukinuli zabranu zbog koje je usluga bila izvan mreže na pet tjedana. Sudac Vrhovnog suda Alexandre de Moraes rekao je u utorak da regulatori mogu 'poduzeti korake za nastavak usluge platforme' jer je tvrtka udovoljila zahtjevima suda, piše Engadget.

Narudžba za sada završava dugogodišnji spor između Elona Muska X i Moraesa. Moraes je zahtijevao da X blokira određene račune u Brazilu, što je tvrtka opisala kao 'cenzurne naredbe'. Spor je također zahvatio Starlink, čiji su brazilski bankovni računi zamrznuti nakon što je X isprva odbio surađivati ​​sa zahtjevima Vrhovnog suda. Tvrtka je na kraju popustila blokirajući dotične račune i plativši blizu 5 milijuna dolara kazne.

'X se ponosno vraća u Brazil', napisala je tvrtka u izjavi. 'Nastavit ćemo braniti slobodu govora, unutar granica zakona, svugdje gdje djelujemo.'

Iako je sukob sada gotov, X-ov prekid u Brazilu pomogao je ojačati barem jednog rivala: Bluesky. Usluga, koja je započela kao projekt na Twitteru pod bivšim izvršnim direktorom Jackom Dorseyem, rekla je da je dobila više od 2 milijuna novih korisnika u danima neposredno nakon zabrane.