24.000 UREĐAJA

U moru Androida doista je teško odabrati onaj pravi

10.08.2015 u 06:55

Bionic
Reading

Što se događa s toliko razvikanom fragmentacijom Googleove platforme otkriva Open Signal. Na temelju uzorka od 682 tisuće Android uređaja, izvješće otkriva kako ih je ove godine kakvih 24 tisuće iz ove godine (u odnosu na 19 tisuća lani), a ukupno se može pronaći čak 1.294 proizvođača

OpenSignal u izvješću piše kako je općepoznato da je fragmentiranost Android platforme istovremeno i njena slabost i snaga, ali je svakako glavobolja za developere. Usprkos tome što se ove godine među proizvođačima pojavilo čak 1.300 novih brandova, Samsungov udio u uređajima je pao za manje od šest posto (s 43 posto na 37,8 posto).

Veliki značaj Android ekosustava je taj da krajnji potrošači sasvim sigurno mogu pronaći uređaj koji je krojen za njihove potrebe, iako se lako izgubiti u pustom broju globalno dostupnih modela. Rastu se ne nazire kraj. U OpenSignal izvješću iz 2013. pronađeno je 11.868 uređaja, dvostruko manje nego danas.


Iz interaktivnih grafova koje je objavio OpenSignal moguće je pronaći mnoštvo informacija, čak i po samim proizvođačima. Pored toga što svi Android uređaji nisu na istoj verziji platforme, veliki problem developerima predstavlja i različitost uređaja u hardverskom smislu.

Cijelo izvješće je moguće pronaći na ovom linku u formatu .pdf.