KONAČNO MIR?

U ratu Applea i Samsunga pobijedili su samo odvjetnici

05.05.2014 u 10:18

Bionic
Reading

Za razliku od prvog sudskog procesa u kojem je Apple izvukao gotovo milijardu dolara odštete od Samsunga, drugi proces je prošao kudikamo 'mirnije'. Porota je odlučila da je Samsung dužan isplatiti Appleu još 119 milijuna dolara, iako su iz Cupertina tražili vrtoglavih 2,2 milijarde

Opet je dokazano da je Samsung kršio neke Appleove patente u svojim uređajima. Točnije, U.S. Patent 5,946,647 su kršili svi na sudu navedeni Samsungovi mobiteli, a neki su kršili i poznati slide-to-unlock patent.


Samsungova kupovina patenata se isplatila, jer je porota odlučila i da je Apple kršio patent (U.S. Patent 6,226,449) vezan za kameru i organizaciju foldera. Dok je Samsung tražio 6,2 milijuna odštete, porota je baš kao i u Appleovom slučaju cifru značajno snizila - na svega 158,400 dolara.

Nakon pompe koja se nadvila nad još jedan slučaj u patentnom ratu tako su u konačnici profitirali tek odvjetnici, a obje kompanije ugrozile integritet - barem naizgled. Istinske pobjede uistinu nema, barem ne onako kako su u Appleu vjerojatno očekivali ponavljanje rezultata iz prethodnih procesa. S druge strane, u Samsungu su vjerojatno sretni što ne moraju opet izdvajati stotine milijuna baš kao prošli put.

Sutkinja Koh je poroti dala pola sata na donošenje odluke ili izjašnjavanje u ponedjeljak, a odabrana je upravo potonja opcija. Hoće li se kompanije žaliti na rezultate - i što će naposljetku odlučiti sutkinja Koh tek treba vidjeti.