KRIPTO IKONA

Uginula je Kabosu, maskota dogecoina i kultni 'meme pas'

27.05.2024 u 10:12

Bionic
Reading

Japanski shiba inu inspirirao je generaciju šala na internetu i postao zaštitno lice kriptovalute dogecoin

Kabosu, pas iz memea 'doge', uginula je nakon 14 godina internetske slave, rekla je njezina vlasnica Atsuko Sato. Japanski shiba inu inspirirao je gomilu šala na internetu i postao zaštitno lice kriptovalute dogecoin, piše BBC.

Nažalost, Kabosu je bolovala od leukemije i bolesti jetre, a umrla je 24. svibnja. 'Tiho je preminula, kao da spava dok sam je mazila', napisala je Sato na svom blogu, zahvalivši njezinim obožavateljima. 'Mislim da je Kabo-chan bila najsretniji pas na svijetu. A ja sam bila najsretnija vlasnica.'

Kako je riječ o udomljenom psu, Kabosuin pravi rođendan nije bio poznat, ali Sato je procijenila da ima 18 godina. Godine 2010., dvije godine nakon što ju je usvojila, učiteljica iz Sakure fotografirala ju je s prekriženim šapama na sofi.

Sliku je objavila na svom blogu, odakle se proširila na internetski forum Reddit i postala meme koji se forvardirao diljem svijeta.

Također je kasnije postala NFT prodan za četiri milijuna dolara te je inspirirala ime za dogecoin, a koji su kao šalu pokrenula dva softverska inženjera i sada je osma najvrjednija kriptovaluta s tržišnom kapitalizacijom od 23 milijarde dolara.

Dogecoin su podržali hip-hop zvijezda Snoop Dogg i basist Kissa Gene Simmons. Njegov najgorljiviji zagovornik je milijarder Elon Musk i šali se na račun te valute na X-u, zbog čega joj vrijednost raste, te je pozdravlja kao 'narodni kripto'.

Kabosu se razboljela krajem 2022., a 62-godišnja Sato je u nedavnom intervjuu za AFP rekla da joj je 'nevidljiva moć' molitvi obožavatelja iz cijelog svijeta pomogla da izdrži. Rekla je i da se već navikla na 'nevjerojatne' događaje povezane s njom, primjerice kada je Musk prošle godine promijenio ikonu za Twitter, sada X, u Kabosuino lice. Nije, kaže, čak ni bila toliko iznenađena'.

Kip Kabosu i njezinog kauča, vrijedan 100.000 dolara, financirao je Own The Doge, kripto organizacija posvećena memeu, a otkriven je u parku u Sakuri u studenom prošle godine. Sato i Own The Doge također su donirali velike iznose međunarodnim dobrotvornim organizacijama, uključujući više od milijun dolara za Save the Children. Nevladina organizacija kaže da je to 'najveći pojedinačni kripto doprinos' koji je ikada primila.