U FRANCUSKOJ

Uhićen osnivač Telegrama: Tko je Pavel Durov

25.08.2024 u 08:50

Bionic
Reading

Francuska policija uhitila je na aerodromu Pavela Durova, suosnivača i glavnog izvršnog direktora Telegrama. Durov je zadržan nakon što je njegov privatni zrakoplov u subotu navečer sletio iz Azerbejdžana na aerodrom Bourget, izvijestili su francuski mediji. Na pistu zračne luke Paris-Le Bourget stigao je sa suprugom i tjelohraniteljima, znajući da je tražen čovjek. Poduzetnik, rođen u Rusiji, živi u Dubaiju gdje je sjedište Telegrama, i ima dvojno državljanstvo Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Forbes procjenjuje njegovo bogatstvo na 15,5 milijardi dolara

Prema informacijama francuskih medija, 39-godišnji milijarder uhićen je po nalogu zbog kaznenih djela povezanih s popularnom aplikacijom za razmjenu poruka.

Francuski OFMIN, ured zadužen za sprječavanje nasilja nad maloljetnicima, izdao je nalog za uhićenje Durova u preliminarnoj istrazi o navodnim prijestupima uključujući prijevaru, trgovinu drogom, internetsko nasilje, organizirani kriminal i promicanje terorizma, rekao je jedan od izvora. Durov je optužen da nije poduzeo mjere za suzbijanje kriminalne upotrebe svoje platforme.

U subotu navečer priveden je istražnom sucu Nacionalnog ureda za borbu protiv prijevara (ONAF) prije mogućeg podizanja optužnice. Durov će se pojaviti pred sudom u nedjelju. Francusko pravosuđe, naime, smatra da Darova nedostatak moderiranja na platformi Telegram i nedostatak suradnje s policijom čine suučesnikom u brojnim prijestupima koji se svakodnevno događaju na Telegramu.

Rusko veleposlanstvo u Francuskoj poduzima 'hitne korake' kako bi razjasnilo situaciju, prema izvještaju ruske državne novinske agencije TASS. Durov je putovao svojim privatnim zrakoplovom, izvijestio je francuski TV kanal TF1.

Durov i njegov brat Nikolaj osnovali su aplikaciju za razmjenu poruka 2013. godine. Telegram danas ima oko 900 milijuna aktivnih korisnika, nudi end-to-end šifriranu razmjenu poruka, a korisnici također mogu postaviti 'kanale' za brzo širenje informacija sljedbenicima.

Aplikacija za šifrirane poruke, sa sjedištem u Dubaiju, pozicionirala se kao alternativa američkim platformama, koje su kritizirane zbog komercijalnog iskorištavanja osobnih podataka korisnika. Telegram se obvezao da nikada neće otkriti ikakve informacije o svojim korisnicima.

Telegram je posebno popularan u Rusiji, Ukrajini i državama bivšeg Sovjetskog Saveza. Aplikacija je bila zabranjena u Rusiji 2018. godine, nakon što je Durov prethodno odbio predati korisničke podatke. Međutim, zabrana je ukinuta 2021. godine.

Telegram je rangiran kao jedna od najvećih platformi društvenih mreža, odmah iza Facebooka, YouTubea, WhatsAppa, Instagrama, TikToka i WeChata. Durov je osnovao Telegram 2013. godine, a iz Rusije je otišao 2014. nakon što je odbio ispuniti zahtjeve vlade da ugasi oporbene zajednice na svojoj društvenoj mreži VKontakte, koju je kasnije prodao.

'Radije bih bio slobodan nego primati naredbe od bilo koga', rekao je Durov američkom novinaru Tuckeru Carlsonu u travnju o svom odlasku iz Rusije i potrazi za sjedištem za svoju tvrtku koja uključuje djelatnost u Berlinu, Londonu, Singapuru i San Franciscu.

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 2022., Telegram je postao glavni izvor nefiltriranog, a ponekad eksplicitnog i obmanjujućeg sadržaja s obje strane o ratu i politici u pozadini sukoba.

'Virtualno bojno polje'

Platforma je postala ono što neki analitičari nazivaju 'virtualnim bojnim poljem' u ratu, kojim se intenzivno koriste ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njegovi dužnosnici, kao i ruska vlada.

Telegram, koji korisnicima omogućuje da izbjegnu službenu kontrolu, također je postao jedno od rijetkih mjesta gdje Rusi mogu pristupiti neovisnim vijestima o ratu nakon što je Kremlj povećao ograničenja neovisnih medija nakon invazije na Ukrajinu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da rusko veleposlanstvo u Parizu razjašnjava situaciju oko Durova i pozvalo je zapadne nevladine organizacije da zatraže njegovo oslobađanje.

Rusija je počela blokirati Telegram 2018. nakon što je aplikacija odbila postupiti u skladu sa sudskim nalogom da državnim sigurnosnim službama omogući pristup šifriranim porukama svojih korisnika. Blokadom su prekinute mnoge usluge trećih strana, ali je ona malo utjecala na dostupnost Telegrama u Rusiji. Međutim, naredba o zabrani izazvala je masovne prosvjede u Moskvi i kritike nevladinih organizacija.

Durov je rekao da su neke vlade pokušale izvršiti pritisak na njega, ali bi aplikacija trebala ostati 'neutralna platforma', a ne 'igrač u geopolitici'. Međutim, sve veća popularnost Telegrama potaknula je pomno ispitivanje nekoliko europskih zemalja, uključujući Francusku, zbog zabrinutosti zbog sigurnosti i kršenja podataka.

Pokušaj zabrane Telegrama

Predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov, i nekoliko drugih ruskih političara brzo su u nedjelju optužili Francusku da se ponaša kao diktatura - iste kritike s kojima se Moskva suočila kada je postavljala zahtjeve Durovu 2014. i pokušavala zabraniti Telegram 2018.

'Neke naivne osobe još uvijek ne shvaćaju da, premda igraju više ili manje vidljivu ulogu u međunarodnom informacijskom prostoru, za njih nije sigurno posjećivati ​​zemlje koje idu prema mnogo totalitarnijim društvima', napisao je Uljanov na X.

Milijarder Elon Musk, vlasnik X-a, platforme ranije poznate kao Twitter, rekao je nakon izvješća o pritvaranju Durova: 'U Europi je 2030. i pogubljuju vas jer ste lajkali meme.'

Robert F. Kennedy Jr, koji je u petak odustao od predsjedničke kampanje u SAD-u i podržao republikanca Donalda Trumpa, rekao je na X-u nakon izvješća da potreba za zaštitom slobode govora 'nikada nije bila hitnija'. Nekoliko ruskih blogera pozvalo je na prosvjede ispred francuskih veleposlanstava diljem svijeta u nedjelju u podne.