A NISU AMIŠI

Upoznajte obitelj koja živi kao da je 1986.

16.09.2013 u 09:59

Bionic
Reading

Možete li zamisliti život bez mobitela, interneta, e-maila, kablovske televizije...? Upoznajte kanadsku obitelj koja ih se dobrovoljno odrekla. A nisu amiši

Obitelj McMillan - mama Morgan, tata Blair i dvoje djece - živi svaki dan kao da je 1986. godina. Nemaju samo čudne frizure i ne slušaju Bangles svaki dan, već su se odrekli korištenja gotovo svih tehnologija predstavljenih nakon te godine.

Koriste telefone, ali ne pametne. Gledaju video, ali kazete, ne DVD ili, sačuvajbože, Blu-Ray. Igraju igrice, no ne na modernim konzolama. Fotografiraju se, ali fotke ne dijele na Facebooku i Instagramu. Poslove u banci obavljaju osobno, a ne putem e-bankarstva. Čitaju knjige, putuju zajedno koristeći papirnate mape, a djecu zabavljaju bojankama i naljepnicama.

Glava obitelji Blair McMillan čak se i ošišao u tom stilu pa ponosno nosi fudbalerku. Klinci su se poveli za njegovim primjerom.

I tako će godinu dana, sve do idućeg travnja. Morgan i Blair 1986. su odabrali zato što su oboje rođeni te godine. 'Htjeli smo odgajati klince onako kako su nas odgajali, barem na godinu dana, da vidimo kako će to ići', objašnjava Blair.

Iako razmišljaju o dokumentarcu i/ili knjizi u kojoj bi opisali svojih godinu dana bez novih gadgeta i usluga, McMillanovi tvrde kako im to nije bio glavni motiv. Htjeli su, rekao je Blair novinarima Toronto Suna, vratiti dio obiteljskog života koji su im nove tehnologije oduzele.

Početkom godine, naime, Blair je sjedio ispred njihove kuće. Pozvao je svog petogodišnjeg sina Treya da mu se pridruži. Trey je bio prezauzet s iPadom pa je tatu otpilio. Tada su Blair i njegova partnerica Morgan odlučili drastično detehnologizirati svoje živote.

Odrekli su se mobitela. Obrisali profile na Facebooku. Otkazali kablovsku. Postavili su kutiju u koju njihovi gosti odlažu svoje uređaje kad ih dođu posjetiti.

Morgan još koristi računalo na poslu, ali Blair je raskinuo i s tom praksom. Zbog toga mu je ne samo teško zadržati posao, već ga i naći, budući da mnoge tvrtke primaju zamolbe isključivo online.

Nezgodna je to situacija, ali Blair kaže kako ima i pozitivnih situacija. Troškovi života znatno su niži, recimo, bez mobitela, interneta i kablovske televizije. A i ljudi mu svašta daju, dodaje.

Jedini ustupak modernoj tehnologije je auto - i dalje voze Kiju iz 2010. godine. No ne koriste GPS.