UPOZORENJE IWF-A

Uznemirujući podaci: Broj prijava seksualne ucjene djece porastao za 257 posto

19.09.2023 u 09:30

Bionic
Reading

Seksualna ucjena (engl. sextortion) je oblik ucjene u kojem se dijete potiče da pošalje svoje seksualne slike zlostavljačima, koji zatim prijete da će te slike podijeliti s prijateljima, obitelji ili šire na internetu ako im se ne uplati novac. Izvještaji o djeci koja su postala žrtvama oblika seksualnog iznuđivanja na internetu skočili su ove godine, upozorila je dobrotvorna organizacija

Zaklada Internet Watch Foundation (IWF) rekla je da je zaprimila 191 prijavu seksualne ucjene u prvoj polovici ove godine, u usporedbi s 30 prijava cijele prošle godine.

Broj prijava u kojima su poduzete mjere porastao je za 257 posto u istom razdoblju – a najmanje šest posto tog sadržaja uključivalo je najozbiljnije slike kategorije A, rekao je IWF, prenosi Sky News.

Seksualna ucjena je oblik ucjene u kojem se dijete 'potiče' da pošalje svoje seksualne slike zlostavljačima, koji zatim prijete da će te slike podijeliti s prijateljima, obitelji ili šire na internetu ako im se ne uplati novac.

IWF je rekao da će tinejdžeri, uglavnom dječaci, najvjerojatnije biti meta na platformama društvenih medija. Odrasli zlostavljači prevare žrtve tako da one povjeruju da razgovaraju s 'mladom osobom suprotnog spola prije nego što ih uvjere da pošalju svoju eksplicitnu fotografiju'.

Čelnici europskih zemalja žele da tehnološke tvrtke daju svoj doprinos dok s IWF-om i međunarodnim partnerima surađuju na boljoj zaštiti od ovakvih prijetnji, pogotovo nakon 'duboko zabrinjavajućih statistika', te s obzirom na to da zlostavljači često ciljaju svoje žrtve na platformama društvenih medija.