POLITIČKI GEJMING

Viralna kineska videoigra mjeri koliko brzo plješćete predsjedniku Xiu Jinpingu

23.10.2017 u 15:45

Bionic
Reading

Kineski tehnološki div Tencent izdao je novu videoigru u kojoj igrači plješću govoru predsjednika Xiu Jinpinga. Riječ je o izlaganju pred Komunističkom partijom Kine, a traje oko tri i pol sata

Igra nosi ime 'Excellent Speech: Clap for Xi Jinping', a od igrača traži da devetnaest sekindi 'plješću' za predsjednika tapkanjem po ekranu. Cilj je u devetnaest sekundi nagurati čim više tapova, odnosno virtualnih pljeskova. Tijekom pljeska igračima se na ekranima prikazuje prvih devetnaest sekundi predsjedničkog govora, izvještava CNBC.

Tko najbrže plješće, pobijedi

Prije nego što se zapitate tko bi ovakvo što htio uopće zaigrati, recimo da je naslov do srijede zaigran više od 400 milijuna puta. Statistika dolazi od Weiboa, online servis koji u Kini prati statistike društvenih mreža. Službena usluga za čakulanje WeChat ima nekoliko korisika koji tvrde da su 'pljesnuli' čak 1695 puta, piše Weibo.

U 15:05 po lokalnom vremenu u četvrtak, brojčanik je zabilježio preko milijardu 'pljeskova'. Govor kineskog predsjedika govori o brojnim temama uključujući 'novoj eri kineskog socijalizma' i napretku njegove aktualne antikorupcijske kampanje.

Osvrt naciji

Predsjednik Kine također je razgovarao o ekonomskoj reformi u drugom najvećem gospodarstvu svijeta - koja se po nekima neće desiti uskoro.

Tencent, podsjetimo, također vodi aplikaciju WeChat, a također je izdavač najpopularnije videoigre na svijetu - besplatnog League of Legendsa kojeg rado igraju i ovdašnji igrači. Kompanija se nedavno pronašla pod okom vlade koja ih je prošlog mjeseca kaznila zbog kršenja regulacija vezanih uz internet. Glasnogovornici Tencenta izjavili su da je kompanija kažnjena maksimalnom kaznom.