SUKOB TITANA

Vječni rivali u tehnologiji i razvoju AI-ja: Može li Kina skinuti SAD s trona?

04.07.2024 u 12:54

Bionic
Reading

U Šangaju je počela najveća kineska konferencija o umjetnoj inteligenciji. Kina želi sustići SAD koji je još uvijek ispred kada je u pitanju tehnologija. Zašto je to tako i - zašto bi se to moglo promijeniti?

London Breed, gradonačelnica San Francisca, osvrnula se na nove tvrtke koje onamo dolaze. Kaže da su, zaključivanjem novih ugovora o najmu, primijetili da tvrtke koje se bave umjetnom inteligencijom prednjače. 'Predviđa se da će te tvrtke iznajmiti preko milijun kvadratnih metara uredskog prostora do 2030.', kaže Breed.

To je posebno važno za San Francisco s obzirom na to da su mnoge tvrtke napustile grad nakon pandemije koronavirusa. Od tada uredi zjape prazni. SAD bilježi pravi procvat umjetne inteligencije - ondje postoji više novih AI tvrtki nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu.

Samo prošle godine bilo ih je gotovo 900. Na drugom mjestu je Kina sa 122, u Njemačkoj je bilo 76 novih AI startupa, prema rezultatima istraživanja Sveučilišta Stanford, prenosi Tagesschau.

SAD prednjači kada su u pitanju investicije

SAD je daleko ispred svih na globalnoj razini i kad je riječ o ulaganjima u AI. Privatne tvrtke u SAD-u lani su uložile gotovo 70 milijardi dolara u razvoj umjetne inteligencije – devet puta više nego u Kini.

Razvoj i rad vodećih AI modela puno koštaju. Na primjer, treniranje GPT-4, modela ChatGPT-ja, koštalo je gotovo 80 milijuna dolara, dok je Google za treniranje Geminija izdvojio više od 190 milijuna dolara. Većina najjačih AI modela trenutno dolazi iz SAD-a, stoga i kineske tvrtke koriste američke modele za svoje AI proizvode, na primjer dostupan 'LLaMA' iz Mete.

Izostanak zakona i regulacije

Još jedna prednost američkih tvrtki u konkurenciji u AI-ju je - regulacija, koja je u SAD-u minimalna. Ondje još uvijek ne postoji zakon o umjetnoj inteligenciji, poput 'Akta o umjetnoj inteligenciji'. Propisi su također prilično nejasni.

'Kina se navodila razlog neregulacije u političkim raspravama u SAD-u', kaže Gregory Allen, direktor Centra za umjetnu inteligenciju Wadhwani u Washingtonu. 'Ovo je argument koji se stalno ponavlja u Kongresu SAD-a: ako osakatimo naše tvrtke regulacijom, može li Kina od toga imati prednost?'

Kineski startupi sele u Singapur

U Kini su pak pravila puno pravila nego u SAD-u. Na primjer, AI tvrtke moraju osigurati da sadržaj generiran AI-jem bude u skladu s politikom državnog i stranačkog vodstva. Neki kneski startupi stoga su već preselili svoje sjedište u Singapur. Država postavlja manje zahtjeva, no prije svega imaju - pristup AI čipovima.

Američka tvrtka Nvidia trenutno razvija najnaprednije AI čipove, koje ne smije prodavati Kini, jer je američka vlada to zabranila. Ti vrhunski čipovi proizvedeni su u Tajvanu, a ako se napetosti između Kine i Tajvana povećaju, opskrbni lanci mogli bi puknuti, što bi bio problem za AI industriju u cijelom svijetu.

Može li Kina sustići SAD?

U zraku visi pitanje može i Kina prestići SAD. Stručnjaci za američke medije procjenjuju da ta zemlja u sektoru umjetne inteligencije zaostaje do tri godine za SAD-om. No također prepoznaju da Kina ostvaruje veliki napredak.

Narodna Republika ima velik broj stručnjaka za umjetnu inteligenciju, a također je jedan od svjetskih lidera po broju prijavljenih patenata. Zbog američkih ograničenja, Kina također pokušava razviti vlastite AI čipove kako bi se natjecali s najboljima.

Jedna od najvažnijih kompanija nalazi se u Nizozemskoj

Jedna od najvažnijih tvrtki u utrci za čipove nalazi se u Nizozemskoj: ASML. To je jedina tvrtka na svijetu koja proizvodi strojeve koji mogu proizvesti najbolje čipove. Međutim, ASML-u nije dopušteno prodavati te strojeve Kini, prema dogovoru nizozemske i američke.

To bi moglo još više potaknuti Kinu u utrci, kaže izvršni direktor ASML-a Christophe Fouquet. Nedavno je rekao za Wall Street Journal: 'Što više ograničenja postavite, to više potičete ljude da sami počnug graditi.'