BROJNE PREPREKE

Zaostajemo ili idemo naprijed? 'Puno je lakše startupima u SAD-u nego u Europi'

21.10.2024 u 16:43

Bionic
Reading

Uoči CES-a, najvećeg svjetskog sajma potrošačke elektronike koji se održava u siječnju iduće godine u Las Vegasu, središnja pozornost usmjerena je na razvoj kvantnog računarstva, robotike i tehnologija za zelenu tranziciju. Te bi tehnologije, predviđa se, trebale oblikovati budućnost europske i globalne industrije. Međutim put prema uspjehu nije bez izazova, pogotovo za europske inovatore koji se suočavaju s brojnim preprekama, poput pristupa financiranju i regulacija, među ostalim

A koje su to najnovije tehnologije i što to mori europske startupe? 'Pitanje kod kvantne tehnologije nije kada, već kako je već sada koristiti', rekla je Marine Xech-Gaspa, šefica francuskog startupa Quandela, specijaliziranog za fotoničko kvantno računarstvo, u razgovoru za Euronews Next.

Europska komisija dijeli njezino mišljenje, stoga je naručila tehnologiju tog startupa kao dio natječaja za kvantne projekte. Time će europski istraživači moći u potpunosti iskoristiti prednosti te tehnologije, uključujući rješavanje najsloženijih medicinskih pitanja, pa tako i redvoditi inovacije uslijed industrijskih i društvenih izazova.

No, Xech-Gaspa je upozorila: 'Istraživači ne mogu čekati da računalni kapaciteti budu spremni da bi započeli rad s kvantnim računalima.' Jedan od izazova za Quandela je pristup financiranju, rekla je Xech-Gaspa, dodavši da je puno lakše startupima u SAD-u nego u Europi.

Kvantna tehnologija, robotika i sve tehnologije za zelenu tranziciju ključni su tehnološki trendovi u Europi', kažu iz Europskog vijeća za inovacije. No, pristup financiranju i regulativi otežava startupovima u ostvarenju ciljeva, pa tako i upjeha.

Europski suverenitet i tehnološki napredak

'Vrlo je obećavajuće vidjeti istraživače, inovatore i poduzetnike u Europi kako rade u ovim područjima kako bi nas učinili suverenima', rekao je Jean-David Malo, visoki dužnosnik Europske komisije, za Euronews Next na CES Unveiled tehnološkoj konferenciji u Amsterdamu.

Dodao je kako je potrebno raditi na regulatornom okruženju kako bi se potaknula veća ulaganja, te da će jedinstveno tržište i povećanje tehnoloških talenata biti ključni za uspjeh nove Komisije.

Izvješće ekonomista i bivšeg talijanskog premijera Marija Draghija upozorava da Europa mora poticati okruženje koje je povoljno za inovacije ako želi biti konkurentna na globalnom tržištu.

Regulacija i globalna konkurencija

Dok mnogi kritiziraju stroge europske regulacije, Gary Shapiro, predsjednik američke udruge Consumer Technology, upozorava da bi pravila u vezi s umjetnom inteligencijom (AI) mogla otežati pokretanje malih poduzeća.

'Svi se suočavamo s visokim kamatnim stopama i usporavanjem gospodarstva, ali specifičan izazov za Europu su pravila vlade koja obeshrabruju inovacije', rekao je Shapiro za Euronews Next.

U globalnoj tehnološkoj utrci, Shapiro je pozvao SAD i Europu na suradnju, naglašavajući izazov koji dolazi iz Kine. 'Borba nije između Europe i SAD-a. To je bitka slobode i inovacija protiv totalitarizma i kršenja prava pojedinaca', rekao je.

Zaštita podataka i inovacije

Unatoč izazovima, mnogi europski poduzetnici smatraju da su pravila EU-a ključna za dugoročno očuvanje europskih vrijednosti. Alexandra Pinto Castellanos, osnivačica tvrtke Hoursec, koja radi na razvoju AI čipova, izjavila je da podržava europske regulative o privatnosti podataka.

'Suprotno onome što mnogi kritiziraju, smatram da su nam potrebni ti zakoni kako bi AI tehnologija ostala pod kontrolom', rekla je Castellanos.

Dok se europske tvrtke suočavaju s izazovima regulacije i financiranja, mnogi vjeruju da je uz odgovarajuću podršku Europa spremna biti lider u tehnološkim inovacijama.