stigla je meta

Zašto Facebook mijenja ime? Jedan razlog naveo je Zuckerberg, ali...

29.10.2021 u 10:52

Bionic
Reading

Promjena imena događa se u vrijeme velikih skandala koji se tiču svega - od zaštite privatnosti do zaštite mladih što je rezultiralo velikom zabrinutošću za štetu koju Facebookovi potezi čine

Facebook se više ne želi zvati Facebookom - novo ime kompanije koja objedinjuje popularnu društvenu mrežu, ali i WhatsApp, Instagram, VR platformu Oculus je Meta.

Otkrio je to osnivač Facebooka Mark Zuckerberg jučer kazavši kako se fokus premješta s Facebooka na metaverzum, internetski svijet u kojem ljudi mogu koristiti različite uređaje za kretanje i komunikaciju u virtualnom okruženju.

Novo ime reflektira ono što kompanija želi postati u budućnosti, a prema nekim procjenama do ostvarenja ovog cilja može proći i cijelo desetljeće, posebno ako se uzme u obzir da Zuckerberg nije otkrio konkretne iduće poteze te da se današnja Meta ne razlikuje previše od jučerašnjeg Facebooka, piše Independent.

S druge strane, promjena imena događa se u vrijeme velikih skandala koji se tiču svega - od zaštite privatnosti do zaštite mladih što je rezultiralo velikom zabrinutošću za štetu koju Facebookovi potezi čine.

Ono što je možda još i važnije vodstvu kompanije, promjena imena poklapa se i sa rastućom nezainteresiranošću mladih za Facebook i prateće servise.

  • +15
Connect 2021 Izvor: Screenshot / Autor: Meta

Interno istraživanje koje je procurilo u javnost otkrilo je kako se rast broja korisnika usporava te da su oni sve stariji.

Kako god bilo, ovaj potez omogućuje kompaniji zadržavanje pozornosti mlađih kao i distanciranje od problematične prošlosti, a što će metarverzum donijeti ostaje tek vidjeti.