USLIJED RATA

Zašto ukrajinska vlada sve češće koristi AI avatare i kako im to pomaže

30.09.2024 u 08:56

Bionic
Reading

Ukrajinska vlada najavila je u petak da će početi koristiti videosadržaje i avatare generirane umjetnom inteligencijom (AI) kako bi obavijestila građane o socijalnim programima i javnim uslugama. Ova inicijativa dio je suradnje s londonskom tvrtkom Synthesia

Uslijed tekuće invazije Rusije, resursi Ukrajine su ograničeni, no i dalje je ključno osigurati građanima najvažnije informacije, uključujući pristup zdravstvenoj zaštiti, mirovinama, socijalnoj pomoći za samohrane majke i postupcima za uzimanje djece pod skrbništvo.

AI videa se neće koristiti za rat, ali bi mogli pomoći građanima na teritorijima koje je okupirala Rusija, gdje nemaju fizički pristup lokalnim uredima socijalne zaštite. 'Ovdje postaje ključno omogućiti podnošenje zahtjeva za socijalnu pomoć online', rekao je glasnogovornik Synthesije za Euronews Next.

Ušteda vremena i resursa

Prije izbijanja rata 2022. godine Ukrajina je pokrenula aplikaciju Diia, omogućujući građanima digitalni identitet i pristup raznim vladinim uslugama, uključujući registraciju poslovanja. Tijekom rata aplikacija je opremljena funkcijama za prijavu štete od ruskih napada, pomoć pri evakuaciji i podnošenje izvještaja o kretanju ruskih trupa.

Kostjantin Košelenko, zamjenik ministra socijalne politike za digitalni razvoj, istaknuo je da će suradnja sa Synthesijom omogućiti Ukrajini da unaprijedi svoje 'obrazovne i informativne aktivnosti u ovim teškim vremenima' te podrži raseljene i osobe s invaliditetom, siročad, veterane i umirovljenike.

  • +24
Rat u Ukrajini - Časiv Jar Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

AI videa već su korištena za obuku stručnjaka u socijalnom sektoru diljem Ukrajine, što je, kako tvrdi Synthesia, uštedjelo vrijeme i resurse ministarstvu socijalne politike. Također, AI avatari pomogli su u obuci socijalnih radnika. Tijekom probnog razdoblja ovog ljeta ministarstvo je zamijenilo tekstualnu komunikaciju s 20.000 socijalnih radnika serijom kratkih AI videa.

Odaziv je bio 'vrlo pozitivan' jer su socijalni radnici smatrali da je informacija u formatu videa zanimljivija i lakša za razumijevanje od čitanja dugačkih tekstova.