NAJNOVIJA LINIJA SATOVA

Zdravstveni asistent i trener na zapešću, ali i modni dodatak: Testirali smo Huawei Watch GT 5 Pro

27.09.2024 u 12:18

Bionic
Reading

Vrhunski dizajn, napredne sportske funkcije i pametne opcije koje olakšavaju svakodnevni život te istovremeno potiču na zdraviji život i više kretanja - ideja je to kojom se Huawei vodio u proizvodnji nove linije pametnih satova - Huawei Watch GT 5 - čija su Pro i standardna verzija, pod egidom Fashion Edge, premijerno predstavljene 19. rujna u Barceloni, čemu je prisustvovao i tportal

Prošle godine Huawei je predstavio liniju pametnih satova GT 4, a točno godinu kasnije stigla je serija GT 5; naprednija, još više usmjerena na zdravlje, uz hrpu korisnih značajki koje će vas potaknuti da se više krećete, živite zdravije i istovremeno redovito provjeravate svoje zdravstveno stanje.

Nedavno nam je medicinar ispričao da su ljudi, upravo zahvaljujući pametnim satovima i korisnim opcijama, detektirali određene zdravstvene promjene i javili se liječniku.

Sjajan modni dodatak

Najnovija kreacija iz njihove 'tech kuhinje' nazvana je po luksuznim automobilima Gran Turismo, a osim serije GT 5, predstavljeni su i Huawei Watch Ultimate Green i Huawei Watch D2, prvi pametni sat na svijetu koji može pratiti krvni tlak direktno sa zapešća. Pokazani su i novi tableti - Huawei MatePad Pro od 12,2 inča i Huawei MatePad 12 X, idealni za profesionalne umjetnike i rekreativce.

Kao i lanjska serija, i ovaj pametni sat nije samo zdravstveni suputnik na zapešću, već i sjajan modni dodatak, bez pretjerivanja - podići će vašu kombinaciju bilo da se spremate u trgovinu ili na važan sastanak. Dostupne su 46-milimetarske verzije Watch GT 5 i Watch GT 5 Pro u više modela (ukupno devet) i boja, kao i 41-milimetarska verzija Watch GT 5 te 42-milimetarska Watch GT 5 Pro.

Spoj tehnologije i mode

Naravno, hoće li vam se dizajn svidjeti, ovisi to o vašim preferencijama što se tiče izgleda i stila, no naš je svakako zaokupio pažnju u okruženju - na test smo, naime, tjedan dana prije službenog predstavljanja dobili Huawei Watch GT 5 Pro 42 mm; vrlo je atraktivan, dojmljiv i lagan (teži tek 44 grama), a među ostalim ga krase elegantna bijela keramika, osmerokutno kućište uz okrugli brojčanik i safirno staklo, što jamči izdržljivost. Stigao nam je u elegantnoj bijeloj kutijici s punjačem, bez adaptera.

Naš sat nakon više od tjedan nama nije imao ogrebotina, iako se našao i u nezgodnijim situacijama. U Hrvatskoj je Watch GT 5 Pro 42mm dostupan po cijeni od 449 do 599 eura, ovisno o verziji. Time je Huawei, među ostalim, potvrdio da nastavlja s fokusom na spoj tehnologije i mode.

Među najimpresivnijim značajkama je trajanje baterije, s do 14 dana korištenja za Watch GT 5 46 mm i GT 5 Pro 46 mm te do sedam dana na WATCH GT 5 41 mm i GT 5 Pro 42 mm.

Za naš sat je procijenjeno trajanje baterije sedam dana, no ona radi puno duže od toga; napunili smo ga u ponedjeljak 16. rujna, a nakon tjedan dana bio je još na 16 posto. Doduše, to ovisi i o tome jeste li ozbiljniji sportaš ili rekreativac, jer uz jači intenzitet i baterija se brže troši. No za punjenje do 100 posto bit će potrebno i manje od sata.

Huaweijev sustav TruSense

Sat smo isprobali u različitim uvjetima, a s obzirom na probleme s poremećajem spavanja, ključne su nam značajke bile mjerenje zasićenosti kisika u krvi (SpO2), kvalitete spavanja, temperature tijela, razine stresa, otkucaja srca i tlak, pa i zvučne zapise koje možete uključiti tijekom spavanja. Tako može dobiti vrlo korisne podatke tijekom dana i noći, a sve to dio je sustava TruSense za praćenje zdravlja i kondicije, što daje dobar pregled zdravstvenog stanja ako imate neki od navedenih problema.

'Kružna krunica je duša sata', rekli su iz Huaweijeva na predstavljanju u Barceloni. Njome se, naime, otvara glavni izbornik u ikonama, iako se možete prebaciti na klasični prikaz i skrolanje vrtnjom krunice.

Huawei Health Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Analiza spavanja

Svako jutro tako bismo provjerili koliko dugo smo spavali, u aplikaciji dobili detaljnije informacije o trajanju dubokog i laganog sna, o REM fazi, broju buđenja, kvaliteti i brzini disanja te pulsu, nakon čega dolazi kratka analiza i preporuka.

'Kvaliteta spavanja prošle noći bila je sasvim u redu. Spavali ste 6 sati i 52 minute, što je normalno. Kvalitetno spavanje pomaže pri rješavanju negativnih emocija koje su se nakupile tijekom dana, zbog čega se budite svježiji i spremni za novi dan', piše u aplikaciji, uz preporuku da isprobamo toplu kupku za stopala prije odlaska u krevetu radi stimulacije živčanih završetaka i razbistravanja uma te osiguravanja dubokog sna.'

Postavili smo i podsjetnik za mjerenje EKG-a svaki dan u 10 sati, a nakon svake šetnje sat nam je predložio da izmjerimo puls. Svi zapisi o vježbanju spremali su se u naš mobitel, u aplikaciju Huawei Health, pa smo tako imali pregled napretka tijekom tjedna. Uspjeli smo osvojiti i medalju – mali korak za svijet, ali velik za nas.

Idealan za sportaše

Sat nas je kontinuirano poticao na što više kretanja pa tako reagira kada detektira da se duže vrijeme niste kretali. A dok ste u pokretu, pogotovo ako vježbate, trčite ili šećete (ima više od 100 dostupnih sportskih aktivnosti, među unaprijeđenima golf i ronjenje na dah), nudi vam vizualni prikaz kretanja kroz mapu.

Stoga bi se serija GT 5 Pro mogla posebno svidjeti sportašima - ima profesionalne značajke za trail, precizan GPS, analiza tehnike trčanja i detaljne mape, među ostalim. Iako nismo među trkačima, dobra je stvar to što sat dolazi s naprednim sportskim funkcijama, uključujući profesionalni režim za trčanje koji je podržan analizama izvedbe i real-time rutama s kartama. Tu je i opcija RouteDraw te omogućuje crtanje ruta i offline topografske karte za planinare. Prilikom šetnje savskim nasipom i Jarunom u Zagrebu, sat je iscrtao cijelu našu rutu.

Na sat vam stižu i notifikacije koje primate i na mobitel, pa tako možete vidjeti je li u pitanju nešto hitno ako vam je u tom trenutku mobitel u torbi. To se odnosi na poruke na WhatsAppu, privatni i poslovni mail, SMS-ove i pozive, uz predefinirane jednostavne odgovore poput 'Znam', 'Ne, hvala', 'Da' i slično, što dosta pomaže ako ste u žurbi ili usred sastanka. Naravno, te opciju možete isključiti ako želite isključiti sve obavijesti, pogotovo nakon završetka radnog dana.

Digitalni trener i zdravstveni asistent

Osim klasične mogućnosti javljanja na telefon i poruka, također možete namjestiti navigaciju povezivanjem Petal Mapsa s navigacijskom aplikacijom Huaweija.

Ako ste si postavili cilj - želite izgubiti kile, dobiti na masi, pratiti potrošnju kalorije - sve to možete u aplikaciji: napraviti plan, upisati koliko dnevno želite vježbati, koliko kalorija želite izgubiti (isto tako, možete ubaciti unesene kalorije da vidite preciznije gdje ste), a sat vam javlja koliko ste blizu cilja, što je neka vrsta potpore koju je s vremena na vrijeme dobro pročitati/čuti jer odmah imate više volje za vježbanje. Osim meditacije, vježbi i opuštajuće glazbe, u ponudi je na Huawei Health+ i vježbanje uz ambasadore satova te kompanije - fitness influencerice Pamele Reif te olimpijca i atletičara sir Moa Faraha, čije su vježbe dostupne.

Huawei i u ovoj seriji ima značajku za žene, što se odnosi na menstrualni ciklus; nakon što upišete sve podatke o ranijim ciklusima, sat nastoji precizno procijeniti datum sljedeće menstruacije, uz informaciju kad su započeli i završili vaši plodni dani, što je korisno ako planirate trudnoću, te koliko u prosjeku traje vaš menstrualni ciklus. A prema našem iskustvu, sat je puno preciznije procijenio ili - pogodio sljedeći ciklus od drugih aplikacija koje koristimo.

Huawei Watch GT 5 Pro mogli bismo opisati kao digitalnog trenera i zdravstvenog asistenta, a ujedno elegantan modni dodatak. Moj posao varira između terena i dugih tjedana sjedenja pred laptopom, što tijelo osjeti, a motivacija za vježbanje nije uvijek na nivou, pa mi sat znatno pomaže s tim problemom te praćenjem aktivnosti i zdravlja uz podsjetnike.