PROJEKT TRANSIT

Znate li što su to digitalni blizanci? Mogli bi pomoći kod smanjenja gužvi u prometu

14.08.2024 u 11:26

Bionic
Reading

Digitalne replike stvarnog svijeta koje mogu analizirati scenarije u gotovo stvarnom vremenu mogle bi pomoći da putovanja postanu manje štetna po okoliš

Istraživači predvođeni Sveučilištem Heriot-Watt i Sveučilištem u Glasgowu počet će koristiti digitalne blizance prometne infrastrukture kako bi istražili optimalne načine postizanja neto nulte emisije.

Digitalni blizanci replike su stvarnog svijeta koji prikupljaju podatke sa senzora povezanih s prometnom infrastrukturom uključujući ceste, željeznice i brodarstvo.

Ove se podatke analizira radi modeliranja i testiranja različitih scenarija. Digitalni blizanac šalje svoje rješenje natrag u stvarni svijet u gotovo stvarnom vremenu.

Ta tehnologija mogla bi pomoći logističkim tvrtkama u prepoznavanju najodrživijih ruta, vrsta vozila i vremena putovanja ili pomoći vozačima u smanjenju emisije štetnih plinova pronalaženjem najkraćih ruta iz prometnih gužvi. Također može poslužiti za testiranje dijelova budućeg transportnog sustava bez ugljika, uključujući električne cestovne sustave i alternativna goriva.

Potencijal i za druge industrije

Projekt će biti proveden u novom istraživačkom središtu Twinning for Decarbonising Transport (TransiT), uz potporu ulaganja vrijednog 46 milijuna funti, iza kojeg stoji Engineering and Physical Sciences Research Council (ESPRC-a) i 67 partnera. Uključuje timove s osam britanskih sveučilišta, od kojih se svako fokusira na specifična istraživačka područja.

Podaci za izgradnju digitalnih blizanaca - koji uključuju broj i vrstu vozila, vrste goriva, veličine opterećenja i duljine ruta - doći će od industrijskih partnera koji uključuju prijevoznike, proizvođače vozila i dobavljače energije.

Također će raditi i sa skupinama putnika kako bi korisnici prijevoza mogli pomoći istraživačima u modeliranju ljudskog ponašanja i izbora prilikom putovanja. Rezultat bi mogao biti nacrt rješenja kako bi digitalni blizanci mogli pomoći drugim sektorima pri transformacijskim promjama, piše Independent.