STRAH OD ZARAZE

2.000 mrtvih svinja doplutalo u Šangaj

11.03.2013 u 12:06

Bionic
Reading

Iz zasad nepoznatog razloga više tisuća svinjskih leševa - prema Reutersu čak 2200 - doplutalo je proteklog vikenda do najvećeg kineskog grada Šangaja po rijeci Huangpu, glavnoj gradskoj arteriji pitke vode

Pretpostavlja se da su trupla bačena u provinciji Zhejiang, nekoliko stotina kilometara uzvodno od Šangaja. Ruska Lenta prenosi informacije po kojima se sumnja da su svinje u rijeku bacili nepoznati farmeri, pri čemu se strahuje da su životinje pomrle od zasad neidentificirane bolesti.

Bacanje uginulih svinja u rijeku navodno je česta metoda lokalnih farmera. Pozivajući se na lokalne medije, South China Morning Post prenosi da je oko 18 tisuća svinja nedavno pomrlo kod grada Jiaxinga, također uzvodno od Šangaja, te kako se strahuje da su leševi bačeni u rijeku.

Gradske vlasti Šangaja tvrde da je kvaliteta vode u rijeci Huangpu unutar dosadašnjih normi. Opasnost od moguće zaraze u metropoli s preko 20 milijuna žitelja, tvrde, nije uočena. Šangajska polojoprivredna komisija potvrdila je da su neke od analiziranih životinja bolovale od svinjskog cirkovirusa koji se ne prenosi na ljude.

Prema Guardianu, Kina je prošle godine proizvela oko 50 milijuna tona svinjetine, što je više od polovice ukupne svjetske produkcije. Proizvodnja svinjetine povezuje se s napretkom i blagostanjem u društvu koje pamti masovne gladi 60-ih godina prošlog stoljeća od koje su umrli deseci milijuna ljudi. Još 1980. podine prosječan Kinez pojeo bi 14 kilograma svinjetine godišnje. Danas jede 60 kilograma, što je još uvijek manje od prosječnog Britanca (85 kg) i dvostruko manje od Amerikanca (125 kg).

No masovna proizvodnja i otvaranje golemih farmi počeli su stvarati velike ekološke probleme zbog zagađivanja zraka i vode uz čitav niz popratnih teškoća za sredine u kojima buja svinjogojska industrija.