NIZ POŽARA NA JUGU ZEMLJE

[VIDEO] Dalmacija opet gori: Zatvorena brza cesta Solin - Klis, vatrogasci rastrgani

09.08.2017 u 13:22

Bionic
Reading

Zračne protupožarne snage Hrvatske vojske u srijedu su od ranog jutra angažiranje u gašenju dva požara kod Gračaca, a nešto poslije podne u srijedu buknuo je i novi požar na otoku Braču. Nedugo zatim došle su i informacije o požarima kod Trilja, te između Solina i Klisa

Požar na Braču je izbio između Nerežišća i Donjeg Humca, a u njegovu gašenju angažirane su sve raspoložive vatrogasne snaga s otoka Brača i dva kanadera.

 Požar se brzo širi, ali trenutno nisu ugrožena naselja i stambeni objekti, javlja Hina.

Dva požara buknula su u srijedu prijepodne i na širem splitskom području: vatrogasci su angažirani na području Trilja, a od oko 14 sati i između Solina i Klisa. Zbog požara je i zatvorena vrlo prometna cesta Solin-Klis.

Prema prvim informacijama, zasad ni na jednoj lokaciji nisu ugrožene kuće i naselja, no gasitelji su ponovno prenapregnuti i rastrgani intervencijama na nekoliko strana.

'Upravo gori na predjelu Majdan, odnosno oko Majdanskog puta. Radi se mahom o borovoj šumi, no zaprimili smo jako puno poziva uznemirenih građana', potvrdili su za tportal iz splitske službe 112.

Dim sa ovog požarišta ponovno je vidljiv i iz samog središta Splita.

Stanje u Trilju je loše, požar se zbog vjetra brzo širi. Na terenu je desetak vozila s četrdesetak vatrogasaca, čekamo zračne snage', izvijesti nas je splitski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević, koji je i sam na ovoj lokaciji.

Na požarištu između Solina i Klisa angažirana su lokalna dobrovoljna vatrogasna društva, no i ovdje su upomoć pozvani kanaderi.

Na  požarištu Otrić – Zrmanja Vrelo požar gase dva helikoptera Mi-8 MTV, dok na požarištu Palanka-Pribudić kod Gračaca djeluju dva Canadaira CL-415. Na požarištu Otrić –Zrmanja Vrelo zračne snage djelovale su i jučer, u utorak, sve do mraka te su uspjele zaustaviti njegovo širenje prema kućama.

Požar na Braču Autor: youtube

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 178 požara (64 u Šibensko-kninskoj, 56 u Splitsko-dalmatinskoj, 46 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj, dva u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne protupožarne snage  su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1500 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 45 200 tona vode te je prevezeno 218 vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.