IZGUBLJENI U PROCEDURI

Agencija: Nismo imali Rodne studije u postupku vrednovanja studijskih programa

12.07.2024 u 17:01

Bionic
Reading

Agencija za znanost i visoko obrazovanje potvrdila je u petak da nije zaprimila zahtjev za postupak vrednovanja studijskog programa "Rodni studiji", otkako je stupio na snagu novi zakon 1. siječnja 2023. godine.

U prvih nekoliko mjeseci 2023. nakon stupanja na snagu novoga Zakona, Agencija je dovršila sve postupke vanjskog vrednovanja studijskih programa koji su započeli do stupanja na snagu novoga Zakona, te se niti jedan od tih predmeta nije odnosio na Rodne studije.

Agencija je to odgovorila ne upit Hine u kakvom je statusu procedura oko toga studija i hoće li Rodni studiji morati pokretati novu proceduru.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u petak da je Filozofski fakultet u Zagrebu napravio proceduralnu pogrešku i zahtjev za osnivanje Rodnih studija poslao na krivu adresu, te da Ministarstvo nije nadležno sa odobrenje toga studija, nego Agencija.

"Nisu dobili nikakvu odbijenicu, ovi naslovi nisu korektni. Ovo je odgovor: Vaš zahtjev poslali ste na krivu adresu, molimo vas da to što tražite pošaljete na drugu adresu - Agenciji za visoko obrazovanje i znanost", kazao je Fuchs.

Pokretačice Rodnih studija Branka Galić i Ankica Čakardić također su potvrdile da je Ministarstvo znanosti zatražilo da se ponovi postupak akreditacije tog studija u skladu s novim zakonom, a to znači kroz Agenciju za znanost i visoko obrazovanje, a ne unutar Sveučilišta.

"Mi smo pokrenuli proceduru kako je to napravljeno i s drugim studijskim grupama na Fakultetu, po tim obrascima koji su postojali tada, nikakvih novih obrazaca nije bilo tada u agenciji", rekla je Hini ta profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Kaže da je Agencija očito te obrasce objavila puno kasnije nego što su oni uopće krenuli u proceduru. "Mislim da ne bi bilo korektno da nas se vraća na nekakav novi oblik prijave koji nije postojao u trenutku kad smo mi prijavljivali", rekla je Galić.

Podsjetila je da čak i novi Zakon o kvaliteti visokog obrazovanja i znanosti, koji je donijet krajem 2022., propisuje šest mjeseci prilagodbe Agenciji za usklađivanje sa tim zakonom, a da su oni pokrenuli postupak prijave u travnju 2023.,  prije nego što je isteklo šest mjeseci."

I Ankica Čakardić, kaže da je Ministarstvo od njih zatražilo da, u skladu s novim Zakonom o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti u slučaju uvođenja novog studija na visokom učilištu, provedu postupak inicijalne akreditacije studija.

Drugim riječima, Ministarstvo nas traži da ponovimo postupak akreditacije po novim pravilima, kako bismo dobili dopusnicu, dodala je.

Međutim, i lijeva i desna oporba u Saboru cijelu situaciju redom tumači kao da je Ministarstvo odbilo dati dopusnicu Rodnim studijima.

Desni dio upućivanje u novi postupak dobivanja akreditacije za Rodne studije slavi kao "pobjedu razuma," a lijevi kao "politički pritisak".