AKTUALNO O KORONAVIRUSU

Alemka Markotić: Moguće je da imamo novi soj. Hrvatska je i dalje među najliberalnijima. Država pomaže, 12 milijardi kuna bismo možda uložili negdje drugdje

07.02.2021 u 19:34

Bionic
Reading

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je u nedjelju da najranjiviji dio zajednice treba zaštititi te da će oni koji odbiju cjepivo AstraZenece onda morati čekati da se ukaže mogućnost za cijepljenjem nekim drugim cjepivom.

Komentirajući povratak svih učenika u škole, Markotić je rekla: 'Već ovo sa školarcima je izvjesno popuštanje mjera. Za sve ostale mjere postupno će se pratiti situacija. Kao što ste vidjeli iz nekih europskih zemalja, i dobre i loše stvari se mogu dogoditi u tjedan dana'.

Potvrdila je da će nacionalni stožer dopustiti lokalnim stožerima donošenje samostalnih odluka u ublažavanju mjera, osobito prema turističkoj sezoni. 'Svima nam je u interesu da regije koje su turističke mogu same stvoriti preduvjete za uspješnu turističku sezonu', rekla je Markotić.

Braneći strategiju borbe protiv virusa, Markotić je naglasila ulogu financijskih poticaja iz državne blagajne. 'Umjesto da smo spremni odmah osuditi sve i svakoga, moramo i dalje biti odgovorni. Sve situacije koje se odnose na dulja, veća, okupljanja, na dulji boravak u zatvorenom prostoru, mogu dovesti do restrikcija. Država je uložila 12 milijardi kuna u pokrivanje različitih troškova. Tih 12 milijardi možda bismo uložili negdje drugdje', kaže Markotić.

  • +5
Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Govoreći o novom soju koronavirusa, ustvrdila je da postoji mogućnost da je on već u Hrvatskoj. 'Moguće je da imamo novi soj. Po brojevima slučajeva još ga nismo identificirali. To je velika opasnost, i zbog toga su cijela Europa i cijeli svijet oprezni, polako se otvaraju. Mi, Estonija i Finska smo među najliberalnijima, ono što cijeli svijet označava kao rizično pokušavamo držati pod kontrolom', istaknula je.

'AstraZeneca još nije obavila sva istraživanja koja uključuje starije osobe, tek ćemo kroz velikim obimom cijepljenja vidjeti koliko su zaštićene određene skupine. Moramo znati da kod starijih od 65 godina od cjepiva ne djeluju isto kao kod mlađih – imunološki sustav nije isti. Djelovat će dovoljno da dijelom zaštitimo te skupine', rekla je Markotić odgovarajući na pitanje zašto je Hrvatska odlučila cijepiti s tim cjepivom starije od 65 godina.

Bolje čak sada cijepiti i AstraZenecinim cjepivom i zaštiti ih, nego ne uopće, poručila je. Podsjetila je da ne postoji prisila na cjepivo, ali da će građani koji ga odbiju onda morati čekati da se ukaže mogućnost za cijepljenjem nekim drugim cjepivom.

Izvijestila je da je 19. siječnja EU Agencija za lijekove imala sastanak s ruskim proizvođačem cjepiva te će ruska strana tijekom veljače dostaviti potrebnu dokumentaciju. "Prema podacima cjepivo, ima visoki postotak uspješnosti s malo nuspojava", rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti i članica nacionalnog Stožera civilne zaštite Alemka Markotić.