sporna točka

Američka vojska povlači mol za dopremu pomoći Gazi

17.07.2024 u 23:18

Bionic
Reading

Američka vojska u srijedu je objavila da je misija postavljanja i korištenja privremenoga plutajućeg pristaništa uz obalu Gaze završena, čime je službeno okončan taj sporan način dopreme humanitarne pomoći Palestincima

Plutajuće pristanište, čije je postavljanje najavio predsjednik Joe Biden u ožujku u obraćanju Kongresu, bio je golemi pothvat za čiju je realizaciju trebalo oko 1000 američkih vojnika. Humanitarna pomoć preko pristaništa je počela pristizati u Gazu u svibnju i svrha operacije bila je spriječiti da Palestinci gladuju nakon višemjesečnog ratovanja Izraela i Hamasa.

No loše vrijeme i distributivni problemi u Gazi ograničili su učinkovitost najvećeg dosadašnjeg pothvata američke vojske kada je posrijedi isporuka humanitarne pomoći Bliskom istoku.

Mornarički viceadmiral Brad Cooper, zamjenik zapovjednika Središnjeg zapovjedništva SAD-a je kazao da će se distribucija pomoći Gazi morskim putem odsad obavljati preko luke Ashdod u Izraelu.

Plutajući privremeni mol postao je bolna točka u raspravama u Kongresu. Republikanci su ga nazvali Bidenovim političkim trikom, koji je, po njihovu mišljenju zbog pritiska svojih stranačkih kolega demokrata morao napraviti više da bi pomogao Palestincima nakon što je mjesecima kontinuirano podržavao izraelski osvetnički rat protiv Hamasa.

Dok se plutajućim gatom dopremala prijeko potrebna pomoć u ranžirni dio obale Gaze on je zbog lošeg vremena često bio izvan funkcije. Projekt je bio obustavljen za lošeg vremena jer je valovito more usporavalo brodove, a pristanište je bilo neupotrebljivo kada su valovi bili viši od 90 cm ili kada su vjetrovi puhali brzinom višom od 24 km/h.

Plutajuće pristanište se ne koristi od lipnja kada je zbog lošeg vremena premješten u luku Ashdod.

UN-ov Svjetski program za hranu u lipnju je privremeno pauzirao aktivnosti na molu zbog sigurnosnih problema, što je rezultiralo gomilanjem humanitarne pomoći na obali Gaze.

Ujedinjeni narodi već dugo ukazuju na to da isporuke humanitarne pomoći preko mola ne mogu biti zamjena za dopremu pomoći kopnom. Ističu da kopnene rute moraju ostati u središtu operacija pomoći enklavi u kojoj stanovništvo već dugo gladuje.