napredni poseidon p-81

Američki špijunski ratni avion proletio Tajvanskim tjesnacem, Kina digla borbene avione

18.09.2024 u 14:12

Bionic
Reading

Američki špijunski zrakoplov proletio je iznad Tajvanskog tjesnaca, unutar međunarodnog zračnog prostora, a to je izazvalo reakciju kineskih vlasti. Do ovog preleta došlo je tek nekoliko dana nakon što su njemački ratni brodovi također izazvali reakciju Kine jer su plovili tim područjem

Kineska vojska izvijestila je o preletu američkog pomorskog patrolnog zrakoplova P-8A Poseidon iznad Tajvanskog tjesnaca u utorak. Glasnogovornik Istočnog vojnog zapovjedništva Kine izjavio je da su borbeni avioni poslani da bi ispratili američki zrakoplov.

Sedma flota američke mornarice potvrdila je operaciju, navodeći da su zrakoplovi za protupodmorničko ratovanje djelovali 'unutar Tajvanskog tjesnaca u skladu s međunarodnim pravom' te da su podržavali 'navigacijska prava i slobode svih država'.

'Prelet zrakoplova iznad Tajvanskog tjesnaca pokazuje predanost Sjedinjenih Država slobodnom i otvorenom Indopacifiku. Vojska SAD-a leti, plovi i djeluje gdje god to međunarodno pravo dopušta', dodaje se u izjavi.

Kina svaki put diže svoje avione

Kina je ranije dokumentirala slične aktivnosti zrakoplova P-8A u Tajvanskom tjesnacu u travnju ove godine, kao i u prosincu i listopadu lani. U svim tim prilikama kinesko Istočno vojno zapovjedništvo reagiralo je slanjem svojih aviona kako bi pratili 'američki zrakoplov koji je ušao u područje u skladu s važećim zakonima i propisima'.

Kineska vojska također je izjavila da njezine snage 'ostaju u stanju visoke pripravnosti te odlučno štite nacionalni suverenitet i sigurnost, kao i regionalni mir i stabilnost'.

Ovaj najnoviji incident dogodio se nakon prolaska njemačkih mornaričkih brodova kroz Tajvanski tjesnac prošlog tjedna, prvi put u više od 20 godina. Njemačka je odabrala tu rutu jer je to bio najkraći put do Filipina, a Tajvanski tjesnac smatra se dijelom međunarodnih voda.

Tajvanski tjesnac je ključan međunarodni trgovački put, ali Kina na to gleda drugačije

Njemački prolazak izazvao je negodovanje i kritike Kine, a glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je da se 'odlučno protive svakom činu provokacije pod izlikom slobode plovidbe koji ugrožava suverenitet i sigurnost Kine'.

Tajvanski tjesnac važan je međunarodni trgovački put. Iako SAD i njegovi saveznici smatraju da je ruta otvorena za slobodnu plovidbu te da se, prema međunarodnom pravu, brodovi i zrakoplovi imaju pravo kretati njome bez prethodne najave, Kina na to gleda drugačije, inzistirajući na tome da prolazak treba biti reguliran i u skladu s kineskim zakonima, uz poštovanje međunarodnog prava.

P-8A Poseidon: Napredni američki zrakoplov

Američki avion P-8A Poseidon, koji je nedavno letio iznad Tajvanskog tjesnaca, visoko je sofisticiran pomorski patrolni i protupodmornički ratni zrakoplov, jedan od najnaprednijih u svijetu.

Uveden je u službu 2013. godine, zamijenivši stariji model P-3 Orion. P-8A je opremljen nizom tehničkih i izviđačkih sustava koji omogućuju otkrivanje, praćenje i neutralizaciju podmornica i površinskih plovila, kao i provođenje nadzora.

Američka mornarica redovito koristi ovaj zrakoplov za operacije u međunarodnom zračnom prostoru, a njime također upravljaju saveznici SAD-a u sklopu raznih vježbi i misija. U srpnju ove godine P-8A Kraljevskog australskog ratnog zrakoplovstva sudjelovao je tako u vježbi s američkom mornaricom, prateći nuklearnu podmornicu u blizini Havaja.