nezakonita trgovina

Amerikanci otkrili odakle njihova tehnologija curi u Rusiju: Bit će posljedica!

07.08.2024 u 17:31

Bionic
Reading

Washington je upozorio Tursku da će biti 'posljedica' ako zemlja ne ograniči izvoz hardvera povezanog s američkom vojskom koji je vitalan za moskovski ratni stroj, piše Financial Times

Matthew Axelrod, pomoćnik ministra trgovine, koji predvodi američke napore da se osjetljiva tehnologija drži podalje od američkih protivnika, nedavno se sastao s turskim dužnosnicima i rukovoditeljima u Ankari i Istanbulu u sklopu napora da se zaustavi nezakonita trgovina. Njegova je poruka, prema riječima visokog dužnosnika ministarstva trgovine, bila da Turska mora više raditi na obuzdavanju trgovine čipovima američkog podrijetla i drugim dijelovima koji su ključni za rat u Ukrajini ili će se u suprotnom suočiti s posljedicama.

Upozorenje iz Washingtona posljednji je znak kako je odluka Turske da zadrži snažne trgovinske veze s Rusijom narušila odnose između dva NATO saveznika. SAD, EU i drugi zapadni partneri nametnuli su široke sankcije Rusiji otkako je 2022. pokrenula invaziju na Ukrajinu, ali Turska je izbjegla ograničenja i povećala trgovinu s tom zemljom otkako je izbio rat.

SAD je posebno zabrinut što je Turska postala ključno središte kroz koje elektronika zapadne proizvodnje, uključujući procesore, memorijske kartice i pojačala, dolazi do ruskih projektila i bespilotnih letjelica, što je suprotno izvoznim kontrolama. Alatni strojevi su još jedno značajno područje za koje važe zabrane.

SAD, EU, Ujedinjeno Kraljevstvo i Japan udružili su se kako bi nadzirali trgovinu oko 50 kategorija civilnih proizvoda koji se mogu koristiti u vojne svrhe. Turska je drugi najveći svjetski izvor, iza Kine, robe visokog prioriteta podrijetlom iz SAD-a koja se šalje u Rusiju, prema dužnosniku Ministarstva trgovine. Američko ministarstvo trgovine već sada traži od domaćih kompanija da imaju dozvolu za prodaju 'osjetljivih komponenti' za 18 kompanija iz Turske, a taj bi se popis mogao proširiti.

  • +2
Ruska mornarica - ilustracija Izvor: Profimedia / Autor: Lev Fedoseyev / TASS / Profimedia

Axelrod smatra da Moskva 'pokušava iskoristiti trgovinsku politiku Turske' za pristup američkoj tehnologiji.

'Trebamo Tursku da pomogne zaustaviti ilegalni protok američke tehnologije u Rusiju. Moramo vidjeti napredak turskih vlasti i industrije, i to brzo, inače nećemo imati drugog izbora nego primijeniti sankcije protiv onih koji zaobiđu naš režim kontrole izvoza,' rekao je američki dužnosnik za Financial Times.

Od početka rata u Ukrajini u veljači 2022. do kraja prve polovice 2024. 494 tvrtke iz 57 zemalja našlo se pod sekundarnim američkim sankcijama zbog veza s Rusijom. Najviše tvrtki pod ograničenjima nalazi se u Kini, njih 107. Na drugom mjestu su UAE sa 75 tvrtki, a još 66 tvrtki registrirano je u Turskoj.