DVOSTRUKO 'HRANJENJE'

Amerikanci predstavili revoluciju u borbi protiv dronova, evo o čemu je riječ

17.10.2024 u 06:00

Bionic
Reading

Američki obrambeni gigant Northrop Grumman predstavio je ovih dana novu inačicu svog legendarnog automatskog topa Bushmaster M230. Aktualna varijanta ovog jednocijevnog, električno navođenog topa kalibra 30 milimetara uključuje potpuno novi mehanizam te ima dodatnu borbenu ulogu, a tportal donosi više o platformi za koju se proizvođač nada da će postati globalni prodajni hit

Tvrtka Northrop Grumman objavila je vijest o najnovijoj varijanti svojeg poznatog topa na internetskim stranicama, navodeći da je riječ o modifikaciji M230LF Dual Feed s dvostrukim punjenjem streljivom, a ono istovremeno može gađati zračne i kopnene ciljeve.

Ovaj top, čiji je mehanizam pokretan elektromotorom, izvedenica je automatskog topa kalibra 30x113 milimetara, dizajniranog za korištenje na zrakoplovnim platformama poput jurišnog helikoptera AH-64 Apache. Zbog svoje male težine od oko 60 kilograma i malog povratnog impulsa, njegove se zemaljske modifikacije aktivno koriste na lakim oklopnim vozilima za povećanje vatrene moći ili kao protuzrakoplovni top koji ispaljuje granate što detoniraju u zraku.

Top M230LF Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons - Oshkosh Defense

No taj tip topa ograničen je jednokanalnim sustavom opskrbe streljivom pa je taj nedostatak riješen ugradnjom sustava dvostrukog punjenja te ono omogućuje brzo prebacivanje između konvencionalnog visokoeksplozivnog fragmentacijskog streljiva XM1198 i kontroliranog detonacijskog streljiva tipa XN1211.

Northrop Grumman pojasnio je da je novi top dizajniran za neutralizaciju manjih sveprisutnih bespilotnih sustava i prijetnji za zemlje. Precizira i da je platforma srednjeg kalibra 30x133 milimetara predviđena za integraciju u daljinski oružani sustav kojim se mogu opremiti kopnena vozila 4x4, 6x6 ili 8x8, a ujedno operaterima omogućuje promjenu vrste streljiva i vrste cilja.

Direktor razvoja u Northrop Grummanu, John McCollum, istaknuo je da novi top omogućuje dodatnu funkcionalnost jer je namijenjen za rušenje bespilotnih letjelica iz skupine 1 i 2 (a radi se o manjim dronovima koji se ručno lansiraju) te gađanje zemaljskih ciljeva, a imat će i protuoklopnu sposobnost.

Konkretno, riječ je o dronovima na lakšem kraju 5-stupanjske kvalifikacije težine letjelica, s maksimalnom težinom pri polijetanju od 24,9 kilograma. Napomenuo je i da je brzina paljbe iz topa podesiva, što je nova značajka u usporedbi s jednim dovodom streljiva, i to s izlazom od 50 do 200 hitaca u minuti.

Objedinjavanje borbenih uloga

McCollum nije propustio naglasiti i da je prototip topa dovršio inicijalna bojna gađanja, kao i da je spreman za pokuse bojnog gađanja s platforme vozila tipa 4x4. Uz to, izrazio je uvjerenje da će M230LF s dvostrukim 'hranjenjem' zaintrigirati brojne potencijalne kupce u svijetu.

U tvrtki priznaju da je motivacija za dizajniranje topa s dvostrukim napajanjem povezana sa zamijećenim problemima koje u ratu u Ukrajini predstavljaju mali naoružani dronovi, ali i odgovorom konstruktora za kinetičkim rješenjem pri suzbijanju rojeva bespilotnih letjelica.

'Slojevita obrana apsolutno je ključna, ali postoje i druge tehnologije koje se mogu koristiti kao zadnja crta obrane od 1000 metara i dublje. Zaista nema drugih rješenja na tržištu koja mogu biti jednako učinkovita kao kinetičko rješenje što ga pruža M230LF', uvjeren je McCollum.

Set ofenzivnih misija

Izvorno razvijen za podršku protuoklopnim, graničnim i pomorskim misijama, M230LF može zamijeniti upotrebu strojnica kalibra .50 na lakim platformama za prelazak s oružja za suzbijanje na set ofenzivnih misija. Uz to, novi top povećava smrtonosnu nosivost zemaljske primjene, sposobnost preživljavanja i učinkovitost misija svojim rješenjima protiv lakog oklopa i blizinskog streljiva.

Za takve misije Northrop Grumman je osmislio visokoeksplozivno streljivo koje detektira i detonira u blizini drona, eliminirajući prijetnju bez izravnog pogotka. Ako streljivo ne otkrije metu tijekom leta, ono se samouništava u zraku na maksimalnom dometu, štiteći one na zemlji. Valja reći da su inženjeri kompanije redizajnirali i topovsku kupolu za jurišni helikopter AH-64 Apache te je triput lakša od izvorne, a cijev je produljena da bi se kompenzirala brzina te je povećana stabilnost radi smanjenja sile trzaja.

Uključen je i novi sigurnosni mehanizam koji povećava zaštitu operatera učestalo smještenog u blizini cijevi. Vojni analitičari podsjećaju da se top u inačici s jednostrukim punjenjem koristi na mnogim kopnenim vozilima te na protuzračnim sustavima poput M-LIDS i M-SHORAD kao borbeni dodatak.

Top se pritom koristi izravno na bojnom polju ili u okolnim područjima, gdje se operateri mogu susresti s neprijateljskim snagama te njihovim izviđačkim i udarnim dronovima. Objedinjavanje zadaća u novom univerzalnom topničkom sustavu, smatraju, prošit će potencijal ovih vozila i povećati njihovu učinkovitost i autonomiju na bojnom polju.