Ananas, menta, prženi bademi ... ljetni dee - light!

Ananas, menta, prženi bademi ... ljetni dee - light!

18.07.2011 u 10:37

Bionic
Reading

Ananas, menta, prženi bademi ... ljetni dee - light!

Dolazak na ljetnu tržnicu je poseban doživljaj! Od količine raznovrsnog voća čovjeku se zavrti u glavi. Meni, kao čovjeku, to budi neumjerenost u odabiru, količini i konzumaciji istog. Ali ljeto je i voće je najbolja ljetna hrana!

Nakon laganog ručka, u ovom slučaju peke s povrćem, kozicama i jadranskim lignjama koju ću za koji dan objaviti kao recept, desert s ananasom i domaćom mentom iz bakinog vrta je poput višnje na vrhu sladolednog kupa.

Potreban vam je samo jako zreli ananas, kojega ćete prepoznati tako da ga primite za zeleni, lisnati dio i jedan vam listić ostane u rukama. Nakon toga ga valja okrenuti, pomirisati mu dno i ustanoviti da miriše na koncentrat ananasa bez primjesa plijesni,

E sad, kad imate dobar komad ananasa slijedi odabir mente. U mojem slučaju je menta ubrana u rapskom vrtu najdraže mi bakice kod koje ovdje kupujem povrće. Izrazito je aromatična, tvrdolisna i mirisna.


Zdrava, žilava, paprena menta :)

Na tržnicama birajte onu s velikim, debelim listovima, takozvanu paprenu, što se koristi u koktelima (Mojito) i ovakvim desertima. Isto je jako aromatična i mirisna, što je bitno, jer želite okusiti kombinaciju ananas/menta - to se ne propušta ;)!


Važno je popeti se na prstiće prilikom slaganja ovoga deserta ... ne znam zašto, ali važno je :)

Zapravo, evo vam recept ;):

za 4 osobe

1 zreli ananas
stručak paprene mente
100 g badema
malo meda i cimeta

Ananas očistite i narežite na kockice ili trokutiće. Mentu isperite pod mlazom hladne vode, istrgnite listiće i usitnite ih ako su preveliki.


Ananas i menta zaljubljeni par :)

Bademe pržite na tavi dok ne dobiju male crne točkice što znači da su superhruskavi i stvarno prepečeni :). Ako vam se ne da bdijeti nad vrućom tavom, stavite ih u pećnicu na 180 C15ak minuta. Nakon što su pečeni moraju se ohladiti. Preporučujem da si nađete posla kako ih ne biste sve pojeli prije nego ih upotrijebite kao dodatak u priči od ananasa.


Prepečeni bademi koji se hlade ...

U posude, zdjelice ili čaše smjestite ananas, listiće mente i pržene bademe.
Sve zajedno prelijte s malo aromatičnog meda, u mojem je slučaju to bio Grobotekov med Šuma koji miriše i ima okus po kupinama.

Po vrhu posipajte malo cimeta i voila! Imate ljetni ananas dee - light desert!


Ljetna kuhinja, divan desert, bose noge koje plešu na Groove is in the heart negdje tamo u pozadini ;)