drugi krug

Anketa otkriva: Ekstremna desnica u Francuskoj daleko od parlamentarne većine

03.07.2024 u 19:46

Bionic
Reading

Krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) neće dobiti većinu mjesta u francuskom parlamentu nakon drugog kruga parlamentarnih izbora u nedjelju, pokazuje anketa Harris Interactivea.

Anketa je pokazala da će stranka Nacionalno okupljanje i njezini saveznici dobiti 190 do 220 mjesta. To je znatno manje od 289 mjesta potrebnih za većinu.

Lijeva koalicija Nova narodna fronta prema anketi je na drugom mjestu, sa 159 do 183 mjesta, dok je centristički blok predsjednika Emmanuela Macrona na trećem mjestu sa 110 do 135 mjesta.

Više od 200 kandidata s cijelog političkog spektra pristalo se povući iz lokalnih izbornih utrka kako bi otvorili put kandidatu koji ima najveće izglede pobijediti kandidata Nacionalnog okupljanja u njihovom izbornom okrugu. 

Nacionalno okupljanje izbilo je na prvo mjesto nakon prvog kruga izbora pošto se Macronu obilo kockanje s izvanrednim izborima.

Njegov centristički blok završio je daleko na trećem mjestu, iza krajnje desnice i žurno sastavljenog ljevičarskog saveza.

Drugi izborni krug održava se 7. srpnja.