Najveći letački miting u RH

Atraktivna manifestacija u spomen na Rudolfa Perešina: Krila Oluje i Rafalei izveli spektakl

15.09.2024 u 18:35

  • +24

Susret za Rudija, aeromiting u znak sjećanja na pilota Rudolfa Perešina.

Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

Bionic
Reading

U spomen na junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici u nedjelju je održan letački program 27. Susreta za Rudija koji je pratio i predsjednik Zoran Milanović, a na manifestaciji su sudjelovali Krila Oluje te po prvi put Rafalei.

Susreti su svečano otvoreni u podne, u Spomen parku Rudolfa Perešina, polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona u spomen na legendarnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a nastavljeni su letačkom priredbom s nikad bogatijim programom, uz prvi nastup dvaju aviona Rafale F3R HRZ-a u Zagorju.

Sudionike Susreta obišao je hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, koji je najatraktivniju letačku manifestaciju u Hrvatskoj pratio u društvu zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojnika Michaela Križaneca, župana Željka Kolara, načelnika Općine Gornja Stubica Jasmina Krizmanića, tajnika Zagrebačkog zrakoplovnog tehničkog saveza „Rudolf Perešin“ Luke Šimurine i članova obitelji pokojnoga Rudolfa Perešina.

  • +55
Aeromiting u čast Rudolfa Perešina u Stubici Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Na ovogodišnjim „27. Susretima za Rudija“ u tradicionalno bogatom letačkom programu sudjelovali su brojni zrakoplovi generalne avijacije, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, specijalne postrojbe MUP-a, Akro grupe “Krila Oluje“ te zračne snage susjednih zemalja.

Vojni padobranci skočili su iz helikoptera UH-60 Blackhawk HRZ-a, upriličen je i prelet helikoptera, nastup Bell 206 MUP-a, Akro zona Pilatus PC-9 Slovenske vojske, AW 139 - MUP HR, nastup Bell 206 Slovenske vojske te akro grupe ' Krila Oluje'.

Najveći letački miting u RH

Krapinsko-zagorski župan Kolar istaknuo je da se manifestacija u Gornjoj Stubici organizira zbog heroja Domovinskog rata, velikog Rudolfa Perešina.

„Ovo je najveći letački miting u Republici Hrvatskoj. Nažalost, zbog vremena lake letjelice ne nastupaju, ali smo prvi put imali mogućnost vidjeti Rafale.”, rekao je Kolar.

Žao mu je što se danas zbog vremenskih neprilika nije skupilo više ljudi. "Ranijih ih je godina znalo biti i do 15 tisuća, danas svega tisuća, dvije, ali ova simbolika, zbog čega smo se mi ovdje danas sastali je ostala ista, čak je iz godine u godinu sve veća", dodao je.

Rudolf perešin, legendarni pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva obrane i gradonačelnika Grada Zagreba i u organizaciji Zagrebačkog zrakoplovnog tehničkog saveza „Rudolfa Perešina“ i Općine Gornja Stubica.   Početkom svibnja, 1995. godine, u akciji Bljesak poginuo je Rudolf Perešin, legendarni pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, heroj Domovinskog rata i počasni građanin Grada Zagreba i Općine Gornja Stubica.

MIG-om 21 JNA, 25. listopada 1991. prebjegao je u Austriju jer se nije želio boriti protiv svoje, Hrvatske vojske. Svake godine u Gornjoj Stubici u čast Rudolfu Perešinu – Rudiju, održavaju se susreti bogati sportskim i zabavnim sadržajem.

Nakon Gornje Stubice, Milanović se uputio u Lepoglavu, gdje će obići izložbe 28. Međunarodnog festivala čipke.