TRAŽE NOVU SMJENU

Austrija u strahu za promatrače zbog Hrvatske

15.03.2013 u 15:58

Bionic
Reading

Strahujući za sigurnost svojih promatrača na Golanskoj visoravni, Austrija je u petak objavila kako se protivi francuskom prijedlogu o ukidanju embarga EU-a na naoružavanje sirijskih pobunjenika te je od UN-a zatražila da nadomjesti kontingent hrvatskih vojnika čije je povlačenje najavila hrvatska vlada

Austrijski ministar obrane Gerald Klug također je zatražio jamstva UN-a da se promatrači u misiji UNDOF-a mogu rotirati i opskrbljivati kroz Siriju.

Milanović o Golanu

O prijedlogu Francuske i Velike Britanije o Siriji (da EU prodaje oružje sirijskim pobunjenicima), predsjednik Vlade Zoran Milanović je istaknuo da su zemlje članice rezervirane.
'Nisu svi za. Recimo neki, koji u blizini imaju vojnike koji su slabo naoružani, kao Hrvatska donedavno, nisu za, na primjer Austrija. Mi smo najbolje vidjeli što se dogodilo samo na temelju glasina objavljenih u jednim uglednim novinama, dakle naši ljudi postaju potpuno izloženi i ja sam istoga trenutka inicirao da ih se povuče', rekao je premijer Milanović. (M.Š.)

'Tražim od UN-a jamstva da se omoguće rotacije i opskrba kroz Siriju. Također zahtjevamo da UN nadomjesti hrvatske vojnike koji se povlače', istaknuo je.

Japan je povlačenje svojih promatrača najavio prije tri mjeseca zbog jačanja nasilja u Siriji, a Hrvatska je prošloga mjeseca također objavila da će povući svoje vojnike nakon medijskih napisa da je naoružavala sirijske pobunjenike, što Zagreb opovrgava.

Klugove izjave uslijedile su dan nakon što je francuski predsjednik Francois Hollande rekao da će Pariz i London u petak pozvati vlade zemalja članica EU-a da pojačaju pomoć sirijskim pobunjenicima koji se bore protiv predsjednika Bašara al-Asada

'Ne možemo isključiti da oružje neće doći u krive ruke i stoga se protivim tom prijedlogu', izjavio je Klug za austrijsku televiziju ORF.

Na ranjivost 1.000 UN-ovih promatrača na Golanskoj visoravni ukazala je prošlotjedna otmica 21 nenaoružanog UN-ova mirovnjaka koje su tri dana kao taoce držali sirijski pobunjenici.

Diplomati u UN-ovu stožeru u New Yorku izrazili su zabrinutost oko budućnosti misije UNDOF koja je počela 1974. Austrija, jedina članica EU-a koja sudjeluje u operaciji, ima na Golanskoj visoravni 375 promatrača.

Upitan postoji li plan evakuacije Austrijanaca, Klug je odgovorio da je to 'vrlo osjetljivo pitanje'.


Nakon povlačenja Hrvata, u UNDOF-u će ostati samo vojnici iz Austrije, Indije i Filipina. Visoki zapadni diplomat izjavio je kako i Manila razmišlja o povlačenju svojih vojnika.

Hrvatski premijer Zoran Milanović najavio je krajem veljače da će povući 97 hrvatskih promatrača s Golana jer im se ne može jamčiti sigurnost, nakon pisanja svjetskih medija o tome da Hrvatska navodno prodaje oružje sirijskim pobunjenicima

'Time naši vojnici bivaju izloženi nepredvidivim rizicima. Naša je odgovornost i zadaća da o tome razmišljamo i, kad je potrebno, djelujemo', kazao je tada Milanović.