priuštivo stanovanje

Bačić: Porezna reforma bila je batina, a sad idemo s - mrkvom

18.10.2024 u 22:28

Bionic
Reading

'Omogućavanje priuštivog stanovanja je jedan od najvećih izazova u radu naše vlade i trenutno jedan od najvećih izazova u radu Europske komisije', kaže potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić

Istaknuo je kako je Europska komisija u ovom sazivu prvi put izabrala i imenovala povjerenika za stanovanje, što dovoljno govori o ozbiljnosti tog problema koji tišti veliki dio građana Europe.

'Ovaj Nacionalni plan stambene politike je kanal koji će omogućiti da se u jednom razumnom periodu najvećem dijelu naših sugrađana omogući priuštivo stanovanje i mislim da smo na te izazove dali i prezentirali kvalitetne odgovore', istaknuo je ministar graditeljstva Branko Bačić gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Na pitanje koja je mjera u Nacionalnom planu ključna za osiguravanje tog priuštivog stanovanja kaže: 'Dvije su mjere, ali ona koja je prava, koja bi to mogla riješiti je izgradnja novih stanova u Republici Hrvatskoj, bilo da ih radi država, lokalna samouprava, privatni investitor. To je na malo dužem štapu, zato ova mjera priuštivog najma, kojeg smo danas prezentirali, je u ovom trenutku najefikasnije rješenje da brzo riješimo one koji su doista u potrebi priuštivog stanovanja', istaknuo je.

Planira se aktivacija oko 9.000 praznih stanova, to je 1,5 posto od ukupnog fonda praznih stanova. Upravo ta mjera mogla bi izazvati najveću polemiku.

  • +4
POS-ovi stanovi u Šibeniku Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministar Bačić kaže kako bi jedan dio analitičara ili javnog mijenja mogao tvrditi da će subvencioniranje najma dovesti do povećanja cijena stanova, slično situaciji s APN-om. Iz ministarstva odgovaraju da je situacija drugačija, utoliko što je cijena zagarantirana.

'Ta cijena i iznos koji ćemo mi unaprijed platiti najmodavcu je medijalna cijena stana u Hrvatskoj u protekloj godini kada ugovaramo taj isti budući najam', ističe Bačić.

Na pitanje očekuje li da će se javljati vlasnici praznih stanova u top turističkim lokacijama gdje je stanovanje najnepriuštivije, ministar je istaknuo važnost porezne reforme.

'Poreznom reformom smo utvrdili da će se plaćati porez na stambene jedinice koje nisu u funkciji stanovanja. Dakle, to su prazni stanovi. Mi smo već tada imali rješenja za Nacionalni plan stambene politike i zajedno smo s ministarstvom financija, rekao bi, uveli svojevrsnu "batinu" da bismo sad na ovaj način išli sa, "mrkvom" prema omogućavanju aktivacije praznih stanova. S jedne strane poreznom presijom, koju će definirati lokalna samouprava jer je to u njihovoj nadležnosti. Porezna politika ne može riješiti sve, jer kada bi porezna politika i porez na nekretnine riješio sve, onda taj problem ne bi bio u državama koje već sada imaju porez na nekretnine', rekao je ministar.

A kada bi sve moglo zaživjeti Bačić kaže: 'Najprije moramo donijeti Nacionalni plan stambene politike. Nadam se da će to biti krajem siječnja, početkom veljače. U međuvremenu ćemo pripremiti brojne zakone i programe. Mi ćemo u idućoj godini već ići u realizaciju', istaknuo je.