NE MARI ZA ODLUKE USTAVNOG SUDA

Bandić prvo namjerava ukinuti harač

23.12.2009 u 11:45

Bionic
Reading

Nekoliko dana prije izbora predsjednički kandidat Milan Bandić rekao je da će pokušati utjecati na Vladine odluke o najvažnijim pitanjima u državi. Kao najvažniju stavku ističe ukidanje harača i uvođenje nulte stope PDV-a na prehrambene proizvode

U trideset i osam dana kampanje Bandić je prešao cijelu hrvatsku i BiH. Kaže da je iz toga naučio nešto novo. Od šest kapitalnih stvari koje je spoznao na terenu načinit će svoj program kada postane predsjednik države, jer uvjeren je u pobjedu.

Tvrdi da je preko 80 posto ljudi, od Iloka, Pule, Trogira i Virovitice tražilo da se ukine harač. Stoga će prva njegova mjera na Pantovčaku biti zahtjev Vladi da se taj zakon ukine. Rekao je da to nije populistička stavka i da 'tko god poznaje Bandića, zna da će biti drugačije nego dosad. Bit ću toliko uporan da će to proći'.

S obzirom da će iduća godina biti gora od ove, i s obzirom da je Europska unija 2010. proglasila godinom borbe protiv siromaštva i socijalne isključivosti, Bandić kaže da će tražiti osnivanje nacionalnog odbora za borbu protiv siromaštva te, ako treba, on će zasjesti na čelo.

Treća točka za koju će se boriti je uvođenje različite stope PDV-a na živežne namirnice. 'U Hrvatskoj ima puno gladnih ljudi. Tražit ću nultu stopu PDV-a na namirnice bez kojih se ne može živjeti.'

Još jedan velik zahtjev koji će predložiti Vladi je da se 'hrvatsko zlato' - voda i zemlja - ne rasproda strancima. Ponovno će inzistirati na Zakonu o sanaciji bespravne gradnje, 'da ljudi žive kao ljudi, a ne kao mačke u svojim kućama', pojasnio je.

Kaže da je vrijedilo obići Hrvatsku. 'Sve ovo što predlažem nije iz knjiga nego iz života', tako je Bandić rekao da je vozeći se Hrvatskom vidio brojne natpise 'pazi mine', što ga je šokiralo jer sto tisuća kvadratnih metara zemlje stoji neiskorišteno.

Ponovio je da će potrošiti od pet do sedam milijuna kuna. Na najnoviju informaciju iz GONG-a koji tvrdi da je Bandić potrošio više nego što govori te da su mu prebrojili plakate i spotove, Bandić kaže da će na kraju kampanje podvući crtu i da poziva sve da mu dotad broje plakate.

'Vi samo čekate da kažete da Bandić nešto mulja. Ja sam vjernik. Ne bih ja to radio.'