nema razloga za brigu?

Baršić: 'Legionela se ne prenosi preko kućnih klima uređaja'

24.06.2024 u 09:08

Bionic
Reading

O legionarskoj bolesti, teškoj bakterijskoj infekciji uzrokovanoj bakterijom legionelom u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio je dr.sc. Bruno Baršić, profesor emeritus.

Profesor Baršić kazao je da je legionela gram-negativna bakterija koja je prilično raširena. Ona voli vlagu, temperature oko 20-35 stupnjeva i tu se ona brzo razmnožava, pojasnio je. Kazao je da je ima posvuda, ali da se infekcije događaju u vezi s vodovodnim sustavom

'U Hrvatskoj mi imamo godišnje negdje preko 100 bolesnika. Znači, nije to nešto opet prečesto. Ne prijavljuju se svi. Prošle godine je prijavljeno 65 bolesnika, dakle, oni blaži slučajevi. Sigurno se ne prijave svi ljudi, doma se to izliječi. Tako da ima te infekcije, ali ovi teški, vrlo teški bolesnici su zapravo vrlo rijetki', naglasio je Baršić na HTV-u.

Kako se legionela prenosi i gdje se najčešće nalazi?

Većini ljudi kada netko spomene legionarsku bolest, prvo pomisli na klima uređaje. Ipak, profesor kaže, legionela se ne prenosi preko kućnih klima uređaja.

'Legionela voli vlagu, voli cijevi, jer stvara ona jedan biofilm kao i druge bakterije u kojima je zaštićena i dobro se razmnožava. Toga u ovim kućnim klima uređajima nema, tako da nema infekcija zapravo preko klima tih uređaja. Prvo imaju ovi centralni veliki sustavi, opet tamo gdje ima vode i imali smo bolesnike, servisere recimo se sjećam, koji su radili na tim sustavima pa su se razboljeli. I ako se zarazite, vrlo mala je vjerojatnost da ćete uopće dobiti neku bolest', kazao je.

Simptomi zaraze i liječenje

Kao i kod svih infektivnih bolesti, simptomi su temperatura, bolovi, mialgije, gubitak apetita.

'Na legionelu nekad i klinički možemo posumnjati jer tu su češće recimo encefalopatije, malo poremećaj svijesti, čovjek se izgubi ili proljev uz to koji ide, ali nema ona neke jako specifične simptome', otkrio je doktor Baršić.

Smrtni ishodi od ove bolesti su rijetki, a često se legionela uspješno liječi kod kuće. 'Imamo antibiotike, i nemamo problema s legionelom što se tiče rezistencije zasad. Osnovno je osigurati protočnost vode, znači brzina vode da se ona teže razmnožava i temperaturu povremeno dizati, optimalno bi bilo 60 stupnjeva da se ona uništi s tim temperaturama', nastavio je.

Legionela se može razviit i na bazenima, no Barišić umiruje. 'Postoje i sredstva dezinfekcije, dakle nije sve samo temperatura vode. Postoje i održavanje tih kotlova. Postoje svi protokoli i  tehnolozi koji se bave time to dobro znaju', napomenuo je.

Dao je i savjet kako suzbiti legionelu u domaćintvu. 'Bilo bi optimalno da zagrijete dobro vodu i da je pustite da teče. Sve pipe otvorite i pustite da 5 minuta teče na što većoj temperaturi. Da ona bude zagrijana na što većoj temperaturi. Dakle, pustite vruću vodu i naravno izaći u tom trenutku iz kuće da ne udišete te pare', poručio je profesor Baršić.

sve osim nogometa

Učitavanje...