BEZ ODLUKE O UKRAJINI

Bidena pitali o Putinu i raketama za Ukrajinu, on se otresao: 'Ti šuti, sad ću ja govoriti'

14.09.2024 u 08:06

Bionic
Reading

U jeku nove runde napetosti između SAD-a i Rusije izazvane neslužbenim informacijama da će SAD dopustiti Ukrajini korištenje dalekometnih raketa, na što je ruski predsjednik uzvratio da će se takav čin smatrati napadom NATO-a na Rusiju, Joe Biden razgovarao je s britanskim predsjednikom Keirom Starmerom. Čelnici euroatlantskih sila nisu objavili konačnu odluku o tome ima li Ukrajina dopuštenje koristiti rakete Storm Shadow zapadne proizvodnje

Biden je rekao da ne prihvaća Putinovu tezu da bi korištenje raketa Storm Shadow zapadne proizvodnje za ukrajinsko bombardiranje ciljeva u Rusiji značilo rat NATO-a s Moskvom.

Na sastanku s britanskim premijerom u noći s petka na subotu po našem vremenu, Biden je rekao: 'Ne razmišljam puno o Vladimiru Putinu', prenosi The Guardian.

Vodeći vanjskopolitički dužnosnici SAD-a i Velike Britanije predvođeni Bidenom i Starmerom sastali su se u Plavoj sobi u Bijeloj kući. Na početku sastanka, novinar James Matthews iz Sky Newsa upitao je Bidena: 'Što kažete na prijetnju Vladimira Putina ratom?'

Biden ga je prekorio. 'Ti šuti, ja ću govoriti, OK?', rekao je američki predsjednik, prenosi New York Post koji je objavio i video snimku događaja.

Na sastanku u Plavoj sobi bili su prisutni i Antony Blinken, američki državni tajnik, David Lammy, britanski ministar vanjskih poslova, kao i Tim Barrow, Starmerov savjetnik za nacionalnu sigurnost, i Starmerova šefica ureda, Sue Gray.

  • +4
Rakete Storm Shadow (ilustrativna galerija) Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Davidsmith2014

Starmer je u četvrtak doletio iz Londona na radni sastanak usred eskalacije napetosti s Kremljom nakon što je Britanija indirektno potvrdila da su SAD pristale dopustiti Ukrajini da koristi rakete Storm Shadow za bombardiranje Rusije.

Nakon summita, Starmer je rekao da sastanak nije bio o toj konkretnoj odluci. 'Imali smo dugu i produktivnu raspravu o brojnim problemima, uključujući Ukrajinu, Bliski istok i Indo-Pacifik, razgovarajući strateški o taktičkim odlukama', rekao je Starmer.

Međutim, Biden je ipak precizirao da je tema bila predmet razgovora između čelnika i njihovih timova.

Starmer je nakon sastanka opisao svoje razgovore s Bidenom kao „duge i produktivne“, ali nije želio govoriti o tome što su odlučili u vezi s ukrajinskom potencijalnom uporabom zapadnog oružja protiv ciljeva na ruskom teritoriju.

"Sastanak je bio produktivan i donijeli smo odluke. Jako sam zadovoljan što smo održali sastanak.“

Starmer je na početku razgovora rekao da će sljedeći tjedni i mjeseci biti „ključni“ u Ukrajini i da je „važno“ da Velika Britanija i SAD nastave podržavati Ukrajinu u borbi protiv Rusije.

Sastanak je uslijedio nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio svoju frustraciju stalnim ograničenjima upotrebe zapadnog oružja protiv ruskih ciljeva.

Nakon sastanka s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Lammyjem i američkim državnim tajnikom Anthonyjem Blinkenom, Zelenski je u opširnoj objavi na X-u napisao da „pitanja o tome zašto je Ukrajini potrebno dovoljno raketa dalekog dometa ne bi trebala biti neodgovorena“.

Starmer je u petak u Bijeloj kući rekao Bidenu: „Povijesno gledano, pokazali smo snagu našeg odnosa. Strateški smo usklađeni i imamo zajednički cilj u ovim globalnim pitanjima.“