KLIMATSKE PROMJENE

Biskupi apeliraju za spas Zemlje

26.10.2015 u 15:43

Bionic
Reading

Predsjednici biskupskih konferencija iz cijelog svijeta u ponedjeljak su uputili zajednički apel predstojećoj konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama da postigne 'pošten, pravno obvezujući i uistinu transformacijski' sporazum

Katolički kardinali, patrijarsi i biskupi potpisali su taj apel u Vatikanu, priopćivši da se klimatske promjene povezane sa 'socijalnom nepravdom i isključenjem najsiromašnijih i najosjetljivijih naših građana'.

Njihov dokument u deset točaka temelji se na encikliki pape Franje iz lipnja 'Laudato Si' ('Hvaljen budi'), u kojoj se traži hitna akcija kako bi se spasio planet.

'Vjernici ili ne, svi smo danas suglasni da je Zemlja u suštini zajedničko nasljedstvo čiji plodovi trebaju ići u koristi svima', navodi se u apelu upućenom konferenciji koja će s održati u Parizu od 30. studenoga do 11. prosinca.

'Za vjernike ovo je postalo pitanje vjernosti Stvoritelju, budući da je Bog stvorio svijet za sve. Stoga svaki ekološki pristup treba uključivati socijalnu perspektivu koja uzima u obzir temeljna prava siromašnih i nepovlaštenih', navodi se u apelu.

Sporovi oko financiranja siromašnih zemalja otežavaju pregovore gotovo 200 zemalja, koje se utrkuju s vremenom kako bi postigle sporazum o borbi protiv globalnomg zatopljenja na summitu u Parizu.