Ovo jelo možete poslužiti kao predjelo ili, ako njime želite očarati svoje prijatelje, kao snack na tulumima
SASTOJCI:
Za blini:
70 g brašna
40 g heljdinog brašna
1 žličica šećera
1/4 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
2 jaja, odvojeni žutanjci od bjelanjaka
125 ml mlijeka
50 g maslaca, rastopljenog
125 ml kiselog vrhnja ili milerama
malo soli
svježe mljeveni papar
vezica svježeg vlasca ili kopra, nasjeckanog
220 g dimljenog lososa
PRIPREMA:
Pomiješajte brašno, šećer, sol i prašak za pecivo u zdjeli. Razmutite žutanjke s mlijekom u drugoj zdjeli i umiješajte u brašno. Istucite mikserom bjelanjke u snijeg i umiješajte u prvu smjesu. Dodajte 3 žlice maslaca i promiješajte dok smjesa nije homogena.
Premažite tavu s rastopljenim maslacem i zagrijte. Stavite po 1 i pol žlicu smjese za bline na tavu, s razmacima od nekoliko centimetara. Pecite dok se na gornjoj strani ne pojave mjehurići, oko 1-2 minute, okrenite i pecite još minutu s druge strane.
Premažite tavu maslacem nakon svake ture.
Za posluživanje:
Pomiješajte vrhnje, sol, papar i vlasac. Položite po žličicu vrhnja na svaki blini i završite s feticom lososa.