viša razina

Blinken nije uspio: Sada Biden pregovara s Netanyahuom o uvjetima prekida vatre

21.08.2024 u 22:29

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je telefonski razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o načinima postizanja potencijalnog primirja u Gazi i sporazuma o taocima, priopćila je Bijela kuća.

Poziv je uslijedio nakon burnog posjeta američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena Bliskom istoku, koji je završio u utorak bez sporazuma između Izraela i militanata Hamasa o primirju u Pojasu Gaze.

Blinken i posrednici iz Egipta i Katara svoje su nade polagali u američki prijedlog za smanjivanje jaza između uvjeta dviju strana u desetomjesečnom ratu u Gazi.

"Predsjednik Biden kontaktirao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kako bi razgovarali o sporazumu o prekidu vatre i oslobađanju talaca te diplomatskim naporima za deeskalaciju regionalnih napetosti", stoji u priopćenju Bijele kuće.

Potpredsjednica Kamala Harris, koja će u četvrtak u Chicagu službeno prihvatiti nominaciju kao predsjedničke kandidatkinje Demokratske stranke na izborima 5. studenoga, također se pridružila pozivu.

Bijela kuća trebala bi dati dodatne pojedinosti o sadržaju poziva.

Očekivalo se da će Biden izvršiti pritisak na Netanyahua da ublaži novi izraelski zahtjev da zadrži snage duž kopnenog koridora između Egipta i Gaze, rekao je američki dužnosnik prije poziva.

Postizanje sporazuma o prekidu vatre u Gazi glavni je prioritet za Bidena. Visoki američki dužnosnik u petak je rekao da se razgovori bliže dogovoru, ali konačni sporazum i dalje djeluje nedostižnim.

U pregovorima o prekidu borbi u 10-mjesečnom ratu, Hamas traži potpuno povlačenje Izraela iz Gaze, uključujući i iz tzv. Filadelfijskog koridora, 14,5 km dugog dijela zemlje duž južne granice Pojasa Gaze i Egipta.

Izrael želi zadržati kontrolu nad koridorom, koji je zauzeo krajem svibnja, nakon što je uništio desetke tunela ispod njega za koje kaže da su služili za krijumčarenje oružja militantnim skupinama u Gazi.