PREVIRANJA U STRASBOURGU

Bliži se dan istine za Ursulu von der Leyen: 'Moguća su iznenađenja'

16.07.2024 u 19:57

Bionic
Reading

U Strasbourgu je počela konstituirajuća sjednica novog, desetog saziva Europskog parlamenta. Trajat će do petka, do kada će novoizabrani zastupnici, među ostalim, izabrati i čelne osobe europskih institucija

S 562 glasa od ukupno 699, Roberta Metsola opet je izabrana za predsjednicu Europskog parlamenta. Kao kandidatkinja Europske pučke stranke funkciju će obavljati iduće dvije i pol godine, dok će preostalo razdoblje biti izabran netko iz redova socijalista.

U četvrtak je 'dan istine' za Ursulu von der Leyen, koja mora dobiti najmanje 361 zastupnički glas da bi po drugi put bila izabrana za predsjednicu Komisije. Iznenađenja u tom izboru nisu isključena, javila je za RTL Danas iz Strasbourga reporterka Ana Mlinarić.

'Glasanje je tajno i ništa još nije odlučeno. Ne znamo što će se dogoditi u četvrtak, moguća su iznenađenja. Treba joj 361 glas. Većina s europskim pučanima, socijalistima i liberalima ima 400 glasova, no von der Leyen nakon prošlih izbora imala je puno deblju većinu pa je prošla za samo devet glasova. Ništa još nije riješeno. Ona je toga itekako svjesna pa je proteklih tjedana potrošila sate i sate razgovarajući sa zastupnicima i s političkih grupacijama. Oni su iznosili svoje zahtjeve, a ona im obećavala što je mogla nadajući da će u zamjenu dobiti njihovu podršku', poručila je RTL-ova reporterka.

  • +7
Ursula von der Leyen Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Razgovarala je s hrvatskim eurozastupnikom Goranom Bosancem koji pripada zelenima, a on je rekao da će oni svoju odluku donijeti tek u četvrtak. Jedan od njihovih uvjeta bio je da Ursula von der Leyen ne surađuje s konzervativcima, političkom grupacijom unutar koje se nalazi stranka Giorgie Meloni. Ona im je, dodaje, obećala da neće biti strukturne suradnje, no znamo da je i s tom grupacijom razgovarala i da dio glasova i od tamo očekuje.

'Primjerice, češki premijer koji je umjereniji unutar te grupe rekao je da će podržati von der Leyen. Pretpostavlja se da će većina zastupnika razmišljati da se nikada nije dogodilo da je Vijeće pošalje kandidata kojeg parlament ne prihvati. To bi bio presedan i uveo bi EU u svojevrsnu krizu. Nekako se ovdje očekuje da u četvrtak ovdje ne bude iznenađenja i da Ursula von der Leyen bude opet izabrana', zaključuje Mlinarić.