NA TRAŽENJE KARDINALA

Bozanić: Papa je blagoslovio Hrvatsku

14.03.2013 u 17:32

Bionic
Reading

Tko je 76-godišnji Jorge Mario Bergoglio? Argentinac, Isusovac, do 22. godine civil i student kemije. Skromni Papa - već ga zovu. Donosimo detalje o njegovom životu i papinskim izazovima ali i prve dojmove dvojice hrvatskih kardinala iz Vatikana

Iako je navodno na konklavi 2005. bio drugi, iza Bendikta XVI., malo tko je predviđao da će Jorge Mario Bergoglio postati prvi Papa ne-Europljanin u 1300 godina. Papu Bergoglia prati reputacija poniznog pastira, koji je, iako je obnašao neke visoke dužnosti unutar Crkve, na posao putovao autobusom, živio u stanu, a ne u apostolskoj palači i kuhao sam. Nakon što je izabran, odbio je staviti zlatni papinski križ jer želi nositi svoj željezni, koji je dobio kada je postao biskup.

'Vjerujem da čovjek koji je proživio sa svojim narodom siromaštvo i koji na svoj način preživljava siromaštvo, odgojen je u tom duhu da ima srce za čovjeka, ne da bude ukalupljen', kazao je za HKR nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i otkrio što mu je Papa rekao.

'Odmah me pozdravio ovim riječima: A ti si iz trpeće Crkve. Dakle - čim je to rekao bez ikakvog mog predstavljanja - zna odakle dolazim. Odmah mi je bilo jasno da ima razumijevanja za našu situaciju', rekao je Puljić.

Kardinal Josip Bozanić tražio je od Pape da blagoslovi Hrvatsku i čitav hrvatski narod.

'A on je to rado učinio i rekao da preporučuje i sebe i svoju službu u molitve vjernih Hrvata'.

Bozanić je otkrio i kako je Bergoglio reagirao kad je izabran.

'On je sigurno bio uzbuđen i potresen. To je za njega poseban čin, treba se podvrći volji Božjoj i prihvatiti ono što Bog od njega očekuje', kazao je HKR-u.

Dvije su ključne značajke novoga Pape, njegovo latinoameričko porijeklo i odabir imena koji implicira siromaštvo Franje Asiškog, analazira za Media servis generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije monsignor Ivan Čubelić. Time nas je kaže, iznenadio, a očekuje i još iznenađenja.

'A s čime nas može iznenaditi? Onime s čime je Isus krist iznenadio svijet, poniznošću i jednostvanošću. Mi zakompliciramo malo svoj život kao pojednici, obitelji i crkva, a onda se pojavi neki dječji osmijeh i shvatimo što je život. Nadam se da će nam ovaj Papa pokazati da ne kompliciramo previše već da svjedočimo ljubav onima koji su nam na dohvat ruke', zaključio je Čubelić.

Predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, Papa je iznenadio i strahopoštovanjem koje je pokazao pred vjernicima.

'Riječima 'Molim vas pomozite mi'. I tu pomoć je zatražio na jedan vrlo dirljiv način, koji je mene dirnuo, a to je da je pognuo glavu očekujući blagoslov nazočnog puka. 'Prije nego ja vas blagoslovim, molim, vi mene blagoslovite i poduprite me u mojoj službi', kazao je Puljić.

Svaka pomoć vjernika bit će dobrodošla. Papa Franjo preuzima Katoličku crkvu u teškim vremenima i bit će suočen s nizom izazova: poput uloge žena, međuvjerskih napetosti, nestajanja kongregacija u nekim dijelovima svijeta. Monsignor Čubelić ovako odgovara na pitanje koji su to najveći izazovi Pape Franje.

'Mislim da nećemo izazove mi njemu predstavljati jer on to dobro zna pa će ih on nama predstaviti. Bojim se da mi manje vidimo nego što vidi Papa, posebno nakon iskustva zadnjih dana koje je proveo sa 150 kardinala.'

U neizbježnoj usporedbi s prethodnikom, Josephom Ratzingerom, mnogi ističu da je Bergoglio više lokalni biskup nego vatikanski 'insajder'. Novoga Papu smatraju predstavnikom konzervativne doktrine, a jedna od njegovih najcitiranijih izjava jest da je 'nejednakost društveni grijeh koji zapomaže prema Nebu'.