Breskvasto ljeto

Breskvasto ljeto

08.08.2012 u 10:53

Bionic
Reading

Ako postoji Indijansko zašto ne bi i Breskvasto! Breskva; kraljica sočnosti, hranjivosti, nezaboravnog okusa i mesnatosti. Sigurno se sjećate onih bresaka koje bi se, jednim zagrizom, iscijedile po majici, haljinici, hlačama?

Ima ih još uvijek, samo ih trebate pronaći po tržnicama ili tuđim vrtovima. Divna su ljetna hrana i sastojak ljetnih kolača. Pamtim svoj prvi ljetni kolač s breskvama kojeg je spravljala teta Anđela s Raba.


Bio je slastan i hladan i breskvast i sa šlagom i improviziranim tijestom od Petit Beurre kekasa i maslaca. Mljac!

Dlakave breskve iste su kao i nektarine, po sastavu, nutricionistički, razlikuju se samo po tome što neki više vole dlakave, a neki glatke.


Pune su minerala, vitamina (B, C, E), antioksidanasa, fenola. Kora odnosno koža breskve je izrazito zdrava, upravo zbog fenola koji su glavni antioksidanski breskve 

Da sad ne bih prepisivala iz bilježnice Mr. Google-a, što možete činiti i sami, želim opet samo skrenuti pozornost na važnost konzumiranja ovog prekrasnog voća kojega imamo prilike tamaniti samo ljeti i zato ljudi - navalite, još malo pa nestalo!


Radite kašice, guste sokove, kolače i pite s breskvama. Bilo bi super da možemo,
u tuzemnim dućanima zdrave hrane ili po placevima pronaći sušene breskve!
Tako bismo ih mogli konzumirati cijele godine

Evo neku sam večer bila kod prijateljice na večeri i uživala u njezinoj piti s breskvama i kupinama koje je samo narezala, posložila po prhkom tijestu i zapekla, zajedno s kupinama. Dobro, stavila je i malo skute na kraju.

Ma nema bolje ljetne slastice. Još da je po kuglica sladoleda uz svaku šnitu - nema veće sreće!

Isto tako brekva je jedna od najsenzualnijih namirnica. Sjetite se samo za što se koristi izraz breskvice osim za male breskve ;).


Pored nektarina i dlakavica jedite vinogradarke i one spljoštene, ako ih pronađete po tržnicama, ali izrazito ukusne primjerke iste vrste :)