AUTOHTONI PROIZVOD

Britanska morska sol zaštićena kao šampanjac

15.01.2014 u 13:53

Bionic
Reading

Morska sol s otoka Anglesey u Velikoj Britaniji našla se u istom rangu sa šunkom iz Parme i šampanjcem nakon što joj je priznat zaštićeni status autohtonog proizvoda

Zaštićeni status hrane dodjeljuje Europska komisija, a proces je iznimno zahtjevan, s čime smo mi u Hrvatskoj dobro upoznati nakon brojnih problema s kojima su se naši proizvođači prošeka, pršuta ili terana, ali i kulena suočili nakon ulaska u Europsku uniju.

BBC navodi da Europska komisija priznaje zaštićeni status prehrambenim proizvodima čiji je čitav proces proizvodnje i pripreme specifičan za određenu regiju. Prestižno priznanje štiti autentičnost porijekla hrane od imitacija i prevare.

Britanci su osim soli iz Angleseyja uspjeli zaštititi govedinu i janjetinu iz West Countryja, a do sada su uspjeli zaštititi 62 autohtona proizvoda. Poslovni eksperti smatraju da se otvara mogućnost ekonomskog buma u široj regiji oko Angleseyja. Procjena je da zaštićeni proizvodi pridonose europskoj ekonomiji s više od 900 milijuna eura.