tenzije na vrhuncu

Brutalna cyber sabotaža bila je samo upozorenje? 'Bliski istok je blizu regionalnog rata'

19.09.2024 u 09:17

Bionic
Reading

Eksplozivni dojavljivači i ručni radiouređaji u Libanonu bili su 'pucanj upozorenja', rekao je bivši visoki dužnosnik izraelske obavještajne službe. Eyal Pinko, koji je služio u izraelskoj mornarici 23 godine na operativnim, tehnološkim i obavještajnim dužnostima, izjavio je da su eksplozije bile 'vrlo uspješan taktički potez', iako je naglasio da ne zna je li Izrael odgovoran za tu operaciju

Pinko je rekao da je Izrael 'prošle godine pretrpio 9000 projektila i raketa' koje je Hezbolah ispalio prema izraelskim gradovima. 'Zamislite samo da London u jednoj godini bude pogođen s 9000 raketa - to je nezamisliv broj', dodao je. 'Izrael ne želi ići u bilo kakvu eskalaciju', istaknuo je, prenosi Skynews.

Također je rekao da Izrael želi prekid vatre i povratak talaca koje je zarobio Hamas, dodajući: 'Želimo mir i spokoj.'

'Način na koji je ova operacija izvedena - bilo da je to učinio Izrael ili ne - način je da se kaže ili signalizira: možemo prodrijeti u vas... i hajde da se sad ovdje zaustavimo', istaknuo je.

Na pitanje jesu li eksplozije dojavljivača i ručnih radiouređaja bile 'neka vrsta pucnja upozorenja', odgovorio je: 'Vjerujem da je tako. Izrael ne želi dalje ratovati. Izrael želi mir i tišinu te okončanje rata u Pojasu Gaze', rekao je Pinko.

Bliski istok kipi

Bliski istok je najbliže regionalnom ratu u posljednjih 50 godina, upozorio je veleposlanik Saudijske Arabije u Velikoj Britaniji.

Princ Kalid bin Bandar al Saud rekao je u emisiji 'The World with Yalda Hakim' da se situacija na terenu samo pogoršava i da je vrijeme da se ulože 'obnovljeni napori' kako bi se zaustavile borbe na mjestima poput Gaze.

'Htio bih reći da sam optimističan, ali teško je vidjeti odakle bi došao taj optimizam', rekao je, odgovarajući na pitanje o svom stajalištu prema sukobu. 'Situacija na terenu postaje sve gora... Mislim da je ovo najbliže što smo bili regionalnom ratu od 1973. godine.'

Al Saud je izjavio da Izraelci i Palestinci moraju učiniti sve što mogu da bi spriječili daljnju eskalaciju.

Sukob se širi na regiju, treba zaustaviti borbe

'Izraelsko-palestinski problem utječe na ljude diljem svijeta na način na koji to čini vrlo malo sukoba. Vidite to po prosvjedima širom svijeta, svi su pogođeni i motivirani onim što se događa na terenu. Izraelci i Palestinci imaju odgovornost - sviđalo se to njima ili ne - prema svijetu', istaknuo je Al Saud.

'Sukob se širi izvan područja na kojem se odvija, na cijelu regiju. Ako se proširi na regiju, širi se na svijet, a to nije scenarij koji itko želi vidjeti. Vrijeme je da se ulože novi napori da bi se zaustavile borbe... potrebna nam je snažnija uloga međunarodne zajednice', zaključio je.

'Pucanj upozorenja'

Njegova upozorenja dolaze nakon što je izraelski ministar obrane najavio 'novu fazu' rata s trupama na sjevernoj granici zemlje, gdje se mjesecima razmjenjivala vatra s Hezbolahom.

U posljednja dva dana deseci pripadnika libanonske militantne skupine ubijeni su nakon što su im eksplodirali elektronički uređaji - dojavljivači i ručni radiouređaji.

Unatoč tome što Izrael još nije potvrdio ni opovrgnuo svoju umiješanost u napade, mnogi - uključujući glavnog tajnika UN-a - nagađaju da bi to moglo biti uvod u ozbiljniji sukob.

U dvjema eksplozijama komunikacijskih uređaja poginule su ukupno 32 osobe. Hezbolah je obećao osvetu Izraelu.

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je u srijedu da SAD još uvijek procjenjuje kako bi napadi u Libanonu mogli utjecati na napore za pregovore o prekidu vatre u ratu između Izraela i Hamasa.