CRO DEMOSKOP

Čak 61 posto građana ne podržava Kukuriku vladu

04.05.2014 u 16:17

Bionic
Reading

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno zadnjeg dana travnja i prvog radnog dana u svibnju, pokazuje nastavak trenda smanjenja izborne potpore SDP-u.

Ovakav raspored na vrhu u redovitim mjesečnim istraživanjima CRO Demoskop nije bio još od listopada 2008. godine. HDZ se nalazi na vrhu političkih preferencija hrvatskih građana nakon više od pet i pol godina. Tako HDZ početkom svibnja bilježi izbor od 20,2 posto ispred SDP sa potporom od 19,7 posto (prema 20,7 posto prije mjesec dana, odnosno 24,8 posto prije godinu dana). Uz ove dvije stranke izborni prag na nacionalnoj razini prelaze još OraH i Hrvatski laburisti.

Ova promjena na vrhu posljedica je dva paralelna procesa: prvi su vezani uz političke protivnike (razočarenje birača SDP-a i vladajuće koalicije, sve češće afere koje se vežu uz viđenije članove SDP-a, sve vidljivije pukotine među članovima Vlade, komunikacija premijera s političkim protivnicima i javnošću), dok su drugi vezani uz vodeću oporbenu stranku (vidljiva promjena političke retorike i udaljavanje od ideologijskih tema i prošlosti a prema gospodarskim sadržajima), zaključili su u CRO Demoskopu

OraH je najveći dobitnik u posljednjih mjesec dana i stranka Mirele Holy se drugi mjesec zaredom udomaćila na trećem mjestu ovaj put s s izborom od 9,9 posto prema 7,8% iz travnja. Tako je OraH postao najvažniji alternativni izbor razočaranih birača s lijevog spektra čime su ugrozili dosadašnju poziciju Laburista koji su donedavno bili glavni sakupljači protestnih glasova. Hrvatski su laburisti sada četvrta stranka s izborom od 7,4 posto (jednako kao i prošli mjesec). HNS se u ovomjesečnom istraživanju otklizao na 3,4 posto, dok šesto mjesto dijele Nacionalni forum Nikice Gabrića i HSS s izborom od 3,3%.

Na ljestvici s preferencijama koalicija stranke okupljene oko HDZ-a su u vodstvu ispred aktualne vladajuće koalicije lijevog centra. Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-HDS-ZDS bilježi izbor od 26,1 posto (prema 23,9 posto iz travnja), dok je koalicija koju okuplja SDP (SDP-HNS-IDS-HSU) s izborom od 25,4 posto na drugom mjestu (u travnju 26,5%). Slijede dvije stranačke liste: OraH (10,0%) i Hrvatski laburisti (8,1%).

Još dvije liste na ovoj ljestvici prelaze izborni prag: Savez za Hrvatsku sa 6,8 posto i koalicija Nacionalni forum-HSLS-PGS-Lista za Rijeku (5,1%). Bit će zanimljivo pratiti trendove novih lista, posebno u susret izborima za Europski parlament. Predsjednik Josipović je i u posljednjoj godini svog prvog mandata najpozitivniji hrvatski političar s izborom od 33,4% (prošli mjesec 31,7%). Drugo mjesto na ovoj ljestvici i drugi mjesec zaredom zauzima Mirela Holy s izborom od 9,8% (prema 9% iz travnja).

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara i ovaj mjesec drži Tomislav Karamarko s ovomjesečnih 30,6 posto izbora (prema 31% iz travnja). Aktualni premijer Milanović bilježi sve manji zaostatak na ovoj ljstvici 'negativaca' te je trenutno na drugom mjestu s izborom od 28,5 posto (prije mjesec dana 28,2%).

U posljednjem istraživanju gospodarska kriza u zemlji najvažnija je tema iz proteklog mjeseca za 27,1 posto hrvatskih građana. Slijedi uhićenje sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel s izborom od 19,9%. Na trećem je mjestu jedna 'nedomaća' tema: događaji u Ukrajini s izborom od 16,2%. Još je jedna tema zabilježila nešto češći izbor: trošarine na gorivo i telekomunikacijske usluge (7,8%). Svi su ostali događaji zabilježili izbor rijeđe od 5 posto.

Vlada RH u svom dvadeset i osmom mjesecu od potvrde u Hrvatskom saboru uživa potporu svega 24,6 posto hrvatskih građana (prije mjesec dana 25,1%), dok vladinu politiku ne podržava 60,8 posto građana (prema 60,3 iz travnja) uz 14,6 posto neodlučnih. Za svoj je rad Vlada RH dobila mršavu dvojku (2,02). Predsjednik republike je ocijenjen s četvorkom (3,59), dok je su za svoj rad zastupnici u Hrvatskom saboru dobili 2,03.