teška situacija

Čelnik Donecka: Nema znakova da se ukrajinske snage povlače iz Bahmuta

16.03.2023 u 11:25

Bionic
Reading

Za ruske snage koje pokušavaju zauzeti ukrajinski grad Bahmut situacija je "teška", jer nema znakova da je Kijev spreman narediti povlačenje svojim vojnicima, rekao je u četvrtak čelnik ukrajinske regije Donecka Denis Pušlin, kojeg je postavila Moskva

Ruske snage pod vodstvom privatne milicije Wagnera mjesecima pokušavaju opkoliti i zauzeti istočni ukrajinski grad, u onome što je preraslo u najkrvaviju bitku jednogodišnjeg rata.

Rusija, koja Bahmut naziva imenom iz sovjetskog doba Artemovsk, kaže da će joj zauzimanje grada omogućiti da pokrene više ofenziva dublje na ukrajinski teritorij za koji kaže da se bori za njegovo "oslobađanje".

"Situacija u Artemovsku i dalje je kompleksna i teška", rekao je Pušlin u intervjuu na državnoj televiziji.

"Odnosno, ne vidimo da postoji ikakva pretpostavka da će neprijatelj jednostavno povući postrojbe", dodao je.

  • +10
Bitka za Bahmut Izvor: Profimedia / Autor: Aris Messinis / AFP / Profimedia

Zapovjednik Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je da njegove snage kontroliraju praktički pola grada i da samo jedna izlazna cesta ostaje dostupna Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno je rekao da neće povući svoje snage iz Bahmuta, iako je važnost tog grada, desetkovanog u višemjesečnom granatiranju i urbanim borbama, više simbolična nego strateška.