NESRAZMJERNO BOGAĆENJE

Čelnik ruske oporbe optužio omiljenog Putinova tužitelja zbog višemilijunske imovine u našem susjedstvu

13.11.2019 u 22:31

Bionic
Reading

Aleksej Navaljni, jedan od čelnika ruske oporbe, optužio je ovih dana glavnog moskovskog tužitelja Denisa Popova za nezakonito bogaćenje, precizirajući da njegova obitelj diljem Crne Gore ima nekretnine vrijedne nekoliko milijuna eura

Navaljni je u svojem blogu naslova 'Tajni život stranog agenta' istaknuo da je tužiteljeva supruga Irina Popova prije deset godina osnovala kompaniju Monte biser sa sjedištem u crnogorskom Herceg Novom. Prema crnogorskom registru, vlasnici te kompanije su Popova sa 65 posto udjela te off shore kompanija Keystone ICG s Britanskih Djevičanskih Otoka s 35 posto udjela.

Sjedište kompanije Monte biser smješteno je u Morinju kod Kotora u zgradi od 300 četvornih metara s apartmanima i dvorištem površine 700 četvornih metara. Uz nekretninu na obali, kompanija je vlasnik zemljišta veličine 8000 četvornih metara u Jezerinama kod Kolašina u planinskom dijelu Crne Gore.

Prema registru, Monte biser je osnovan 2010. godine te je dokapitaliziran šest godina kasnije s 386.000 eura, a sadašnji kapital procijenjen je na tri milijuna eura.

Navaljni ističe da je u tom razdoblju četveročlana Popovljeva obitelj živjela isključivo od njegove plaće državnog tužitelja koja iznosi oko 800 eura. Uz to, čelnik oporbe dodao je da je na suprugu tužitelja upisan hotel u Morinju te da je obitelj Popov učestali gost crnogorskog primorja, što je potkrijepio njihovim fotografijama na obali.

'Apartmani su izgrađeni za prodaju te su se jedno vrijeme i oglašavali. No niti jedan apartman nije prodan pa sve ostaje u imovini tužiteljeve supruge. Riječ je, zapravo, o hotelu površine veće od 1000 četvornih metara koji je podijeljen na devet apartmana', navodi Navaljni na blogu, dodavši da je sve crnogorske investicije planirala obitelj tužitelja. Pritom je naglašeno da je nejasno porijeklo sredstava kojima su financirane ove investicije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin proteklog rujna osobnim je dekretom imenovao Popova za moskovskog tužitelja, a Navaljni tvrdi kako ne očekuje da ruski čelnik smijeni tužitelja zbog neobjašnjivog bogaćenja.

'Putin voli kada su mu lopovi podređeni. Još više voli kada se lopovi raskrinkaju jer se u tim slučajevima njihova odanost povećava za 300 posto', ocijenio je Navaljni. Pritom je nadodao da je inače nezaposlena Popovljeva supruga prije devet godina kupila i apartman u španjolskoj Marbelli po cijeni od 645.000 eura. Uz to, sporna je imovina tužiteljeve obitelji u blizini Moskve koja se vodi na njegovu 79-godišnju majku Ljudmilu Mihailovnu Popovu, a koja ju nije mogla kupiti svojom malom mirovinom.

Prema Navaljnijevim tvrdnjama, tvrtka Monte biser povezana je s još dvije tvrtke, Aquatrol-Grahovo i Monteluks. Inače, čelniku ruske oporbe dobro je poznat crnogorski registar jer su ga upravo Putinovi ljudi za vrijeme kandidature za gradonačelnika Moskve 2013. godine optuživali da ima tvrtku registriranu u našem susjedstvu, a koju nije prijavio.

U Središnjem registru crnogorske porezne uprave i nadalje postoji tvrtka MRD Company iz Bara, u kojoj je Navaljni jedan od tri osnivača. Tvrtka je registrirana 2007., a prema registru, nema svoje imovine niti je predavala financijska izvješća.