vladislav ariničev

Centar za mirovne studije MUP-u: Pustite ruskog aktivista na slobodu

23.07.2024 u 17:28

Bionic
Reading

Aktivisti Centra za mirovne studije (CMS) u utorak su održali prosvjednu akciju ispred Ministarstva unutarnjih poslova, tražeći puštanje na slobodu ruskog mirovnog aktivista Vladislava Ariničeva, koji štrajka glađu u Tranzitnom prihvatnom centru za strance u Trilju

Aktivisti CMS-a nosili su transparente “Sloboda za Vlada”, ”SOA vjeruje Putinu, a ne Europskom sudu za ljudska prava” i “U Hrvatskoj mirovni aktivist štrajka glađu” kako bi pozvali MUP da iz Tranzitnog prihvatnog centra za strance u Trilju pusti na slobodu ruskog aktivista za ljudska prava i organizatora antiratnih prosvjeda.

Ariničev je prethodno proveo petnaest dana u pritvoru, nakon prosvjeda na Markovu trgu na kojem je kritizirao postupanje Sigurnosno obavještajne agencije (SOA). Nakon puštanja iz pritvora ponovno je lišen slobode jer mu je Hrvatska odbila zahtjev za azilom, kazali su iz CMS-a.

Ariničev je zbog političkog progona morao napustiti svoj dom u Rusiji i zatražiti azil u Hrvatskoj, navodi CMS. Iako je MUP utvrdio da ima sve uvjete za azil, CMS napominje da mu ipak nije odobren zbog mišljenja SOA-e koja ga smatra prijetnjom. CMS smatra da je takvo mišljenje utemeljeno na neistinitom prikazu Putinove administracije koja je Ariničeva, zbog njegova aktivističkog rada, proglasila teroristom, odnosno ekstremistom.

"Nedopustivo je da se MUP i SOA na ovaj način igraju ljudskim životima. Vladislav Ariničev mora već danas biti pušten na slobodu", poručuju iz CMS-a. Odbijenica MUP-a zahtjevu za azil otvara put vraćanju Ariničeva u Rusiju, upozorava CMS, odnosno zemlju za koju je Hrvatska zaključila da mu je u njoj ugrožen život. CMS se poziva na presudu Europskog suda za ljudska prava, koji je utvrdio da je Rusija prekršila ljudska prava mjerama koje je poduzela protiv Ariničeva i njegovih kolega aktivista jer su organizirali antiratne prosvjede.